Un restaurant futurist, condus de un bucătar virtual, va redefini experiența culinară începând din septembrie, în centrul Dubaiului. „Chef Aiman”, un model de inteligență artificială specializat în gastronomie, va crea meniurile, ambianța și fluxul de servire, bazându-se pe date științifice și rețete din bucătării internaționale. Deși preparatele vor fi asamblate de oameni, întreaga concepție va fi realizată de AI, la doar câțiva pași de Burj Khalifa.
Potrivit Adevărul, deși nu poate gusta, mirosi sau simți mâncarea, Aiman „funcționează prin descompunerea bucătăriei în părți componente, cum ar fi textura, aciditatea sau umami și reasamblarea acestora în combinații neobișnuite de arome și ingrediente”, susțin dezvoltatorii săi.
Aceste rețete sunt apoi testate și ajustate de bucătari umani, printre care și celebrul chef Reif Othman din Dubai, care oferă feedback pentru a perfecționa preparatele.
„Mă ajută să-mi rafinez înțelegerea dincolo de datele brute”
Într-un interviu oferit sub forma unei conversații interactive cu modelul AI, Aiman a explicat că lucrează în strânsă colaborare cu bucătarii reali: „Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înțelegerea a ceea ce funcționează dincolo de datele pure”.
Scopul, subliniază fondatorii proiectului, nu este înlocuirea factorului uman în gătit, ci valorificarea lui. „Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, care este și director executiv al companiei de ospitalitate Gastronaut.
Reducerea risipei și planuri globale
Unul dintre obiectivele AI-ului culinar este dezvoltarea de rețete care reutilizează ingrediente ce ar fi, de regulă, aruncate în bucătăriile comerciale, cum ar fi resturi de carne sau grăsimi.
Pe termen lung, echipa speră ca modelul Chef Aiman să poată fi licențiat restaurantelor din întreaga lume. Astfel, ar putea contribui la reducerea deșeurilor alimentare și la îmbunătățirea sustenabilității în industria gastronomică.






























































