economic

Spînu explică ce s-ar întâmpla dacă Gazprom ar opri gazul pentru Moldova ca în cazul Bulgariei

02 мая 2022, час 20:30
Делиться:

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că în cazul în care Gazprom ar sista livrările de gaze naturale ca și în cazul Bulgariei și al Poloniei, Republica Moldova „este pregătită și are suficiente rezerve pentru a rezista”.

Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul a precizat că regretă comportamentul „neprietenos și greu de prezis” al Gazprom, însă toată lumea este într-o perioadă de incertitudine.

„Toată lumea este într-o perioadă de incertitudine și în ultima săptămână am văzut cum Bulgaria și Polonia au fost deconectate peste noapte. Am mai spus și mai repet că Republica Moldova este pregătită și are suficiente rezerve ca să reziste în cazul în care Gazprom va decide să întrerupă deonectarea. Avem aproximativ 24 de milioane de metri cubi de gaze în sistem care ar ajunge pe o lună în consum de vară”, a declarat Andrei Spînu la TV8.

În ceea ce privește desfășurarea auditului datoriei către Gazprom, ministrul a precizat că odată cu începerea războiului, la licitație, a participat doar o companie care nu s-a calificat.

Totodată, Andrei Spînu a precizat că prelungirea termenului de realizare a auditului urma să fie discutat în cadrul Comisiei Mixte moldo-ruse care a fost anulată din cauza războiului.

„Cred că e mai corect ca acest contract să fie onorat de ambele părți și acesta era un drept nu o obligație. Trebuia să fie făcut un audit, dar odată cu începutul războiului, la licitație, nu a participat nicio companie serioasă, doar una care nu s-a calificat... Trebuia să aibă loc Comisia moldo-rusă, care nu s-a convocat. Acest război din Ucraina este un motiv obiectiv”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Cu toate acestea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că „indiferent ce va face Gazprom, noi vom avea gaz”.

TV8.md reamintește că pe 27 aprilie, Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Polonia nu își face griji - guvernul a precizat că are rezerve suficiente și că nu mai depinde demult de gaze de la ruși. Pentru Bulgaria, decizia este dură, deoarece țara este dependentă de importurile din Rusia.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram