/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Ce spune directoarea CSP Chișinău, după ce 11 angajați au fost reținuți de CNA

07 februarie 2019, ora 12:06

Operațiune de amploare a ofițerilor Anticorupție la Centrul municipal de Sănătate Publică. 25 de angajați ai instituției sunt suspectați de luare de mită. Aceștia ar fi luat bani pentru a închide ochii la anumite ilegalități pe care le depistau în timpul controalelor. Aproape jumătate dintre suspecți au fost reținuți. Câțiva au reușit să declare jurnaliștilor că nu-și recunosc vinovăția.

Centrul National Anticorupție susține că a fost cu ochii pe suspecți începând cu ultima jumătate de an. Pentru a-i documenta, ofițerii i-au supravegheat inclusiv video. Câteva înregistrări au fost oferite și presei. Astfel, potrivit imaginilor de la CNA, într-un caz se vede cum o persoană primește o sumă de bani, în timp ce se afla într-un birou.

– Vă dau 2000 lei și s-a închis tot?
– De asta și spun, da.
– Nu faceți prescripție.
– Vă dau 2 000 lei și s-a închis tot.

După masă să mă sunați.

Potrivit CNA, suspecții ar fi luat bani pentru a nu amenda proprietarii de localuri, unde depistau abateri în timpul controalelor, dar și pentru alte servicii. În total, 25 de angajați ai centrului municipal de Sănătate Publică sunt suspectate de corupere pasivă și activă. Dintre aceștia, 11 au fost duși la Centrul Anticorupție pentru a fi audiați.

Vă recunoașteți vina?
– Nu.

Sunteți vinovată?
– Nu.

Sunteți vinovată, vă recunoașteți vina?

Pe de altă parte, șefa instituției susține că nu era la curent cu această situație.

Eu am zis că nu admit. Nu odată s-au făcut ședințe unde s-a vorbit, s-a discutat. Ne-am străduit să-i prevenim sau să-i preîntâmpinăm de orice tentativă. Domnii au ridicat registrele noastre de înregistrare a actelor de intrare, de ieșire”, Eudochia Tcaci, șefa Centrului de Sănătate Publică.

Operațiunea ofițerilor CNA i-a surprins și pe alți angajați ai instituției.

Am văzut că este ceva, ca-n filme ceea ce am văzut astăzi.

Chiar nu cunosc nimic. Noi dimineață când am venit la serviciu deja erau aici.

Ofițerii CNA au desfășurat percheziții atât în birourile suspecților, cât și la domiciliile și în mașinile acestora.

Ați găsit ceva acolo?

Potrivit datelor din anchetă, sumele cerute de suspecții variau între o mie și câteva mii de lei pentru un anumit serviciu. Acțiunile de urmărire penală continuă, iar procurorii urmează să decidă dacă vor înainta învinuirea bănuiților și ce pedeapsă riscă aceștia.

Reporter: Daniela Cuțu
Imagini: Tudor Bigu, Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram