Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari va compărea pe banca acuzaților, în dosarul expulzării celor șapte profesori turci. Acesta este învinuit de abuz de serviciu. Procuratura Generală anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a lui Botnari în judecată. Totodată, foștii săi adjuncți, dar și șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, au fost scoși de sub urmărirea penală. Anunțul a fost făcut într-un briefing de presă de procurorul general, Alexandru Stoianoglo. 

Potrivit lui Alexandru Stoianoglo, în cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că procedura de extrădare a celor șapte profesori din Turcia a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora.

„Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor”, a declarat Stoianoglo.

Astfel, întreaga operațiune ar fi fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către Vasile Botnari, care era atunci șef la SIS, iar adjuncții doar i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, Vasile Botnari a colaborat cu ancheta la etapa urmării penale, fiind cercetat în stare de libertate.

I-am solicitat un comentariu lui Vasile Botnari, pe marginea acestui caz.

„Am acționat conform legii, pentru securitatea statului”, ne-a spus fostul șef de la SIS.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 EURO. Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Fostul șef de la SIS, Vasile Botnari, riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a execitat o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

CITEȘTE ȘI:

Șefa Biroului Migrație și Azil, repusă în funcție

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!