Statul ar trebui să scoată la vânzare cele 59 de hectare de teren din jurul grandiosului complex Arena Chișinău, iar din banii câștigați să întoarcă cele 30 de milioane de euro care au fost luate în credit pentru construcția arenei. De această părere este Igor Dodon.

Președintele a precizat că lucrările de construcție a „Arenei Chișinău” au costat aproximativ 40 de milioane de euro. Zece milioane au fost alocate din buget, iar restul banilor au fost luați în credit.

„Eu consider că acest credit poate fi întors din contul vânzării terenurilor care sunt acolo la investitori…Arena este amplasată pe 10 ha, restul 45-50 ha sunt libere. Consider că statul trebuie să organizeze o licitație publică, să scoată aceste terenuri la vânzare. Eu cred că un milion de euro pe hectar poate fi vândut și cele 50 de milioane de euro pe care poate să le încaseze, statul își întoarce acele 10 milioane care le-a dat de la buget și întoarce creditul și rămâne obiectul la stat”, a făcut socoteala Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Șeful statului este sigur de faptul că arena va fi deschisă la 1 mai și își va putea acoperi ulterior cheltuielile din activitate: „Am discutat cu conducerea acestui complex, a făcut deja calculele, a discutat cu toate federațiile și acest complex se poate autogestiona și sper să nu fie nevoie de surse de la buget pentru a-l întreține”.

Igor Dodon mai psune că la etapa când a fost inițiat procesul de construcție a „Arenei Chișinău” au fost admise încălcări ale legislației.

„Sunt acum procese în judecată, se ocupă Procuratura de ce și cum a fost organizat. Cei care au încălcat legislația vor răspunde în fața legii”, promite președintele.

Recent, reprezentanții Procuraturii l-au informat pe deputatul Alexandru Slusari că dosarul ce vizează Arena Chișinău se află la faza de urmărire penală. Acesta a fost inițiat pe 4 octombrie 2019,  în baza informațiile primite de la Ministerul Economiei în august 2019. Procurorii verifică legalitatea gajării terenului de 59 de hectare din proximitatea Arenei Chișinău. Dosarul cuprinde mai multe capete de acuzare: delapidări de fonduri, abuz/exces de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz de serviciul săvârșit în interesul unui grup criminal organizat.

/DOC/ Opt persoane publice și o companie, puse sub învinuire în dosarul ce vizează Aeroportul Internațional Chișinău

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!