Toate tipurile de pensii vor fi indexate de două ori pe an, indiferent de mărimea acestora. Decizia a fost luată azi, în Parlament. 

Potrivit reprezentanților Legislativului, vor fi indexate și prestațiile sociale, și plățile capitalizate și indemnizațiile de dizabilitate, survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

„Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Totuși, potrivit proiectului aprobat azi în Parlament, nu vor fi recalculate pensiile procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și pensiile privilegiate, prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.

Decizia de indexare de două ori pe an a pensiilor a fost luată în Parlament la finele anului 2019. Acea hotărâre însă prevedea indexarea pe 1 octombrie 2020 a pensiilor pentru circa 400 de mii de persoane, care au pensii ce nu depășesc nivelul minimului de existență.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!