Cota parte de 100% din capitalul social al companiei „Bass Systems”, a cărei valoare constituie 2,9 milioane de lei, care a fost pusă sub sechestru în octombrie 2019 în dosarul inițiat pe numele fostului lider democrat Vlad Plahotniuc pentru spălare de bani, a fost scoasă de sub arest. Deputatul Lilian Carp a anunțat astăzi că ordonanța de ridicare a sechestrului de pe companie a fost semnată pe 17 februarie de procurorul anticorupție Alexandru Cernei.

Totodată, a fost ridicat sechestrul de pe mijloace bănești în sumă de peste jumătate de milion de dolari, care au fost arestate în dosarul lui Plahotniuc.

„Nu este clar raționamentul procurorului, care neavând toate datele din străinătate, a scos sechestrul. Nu este întâmplătoare ridicarea sechestrului. Toate lucrurile se întâmplă în contextul în care Dodon și-a instalat propriul procuror. Vedem că se întoarce acasă suita lui Plahotniuc… Țuțu, Botnari”, a declarat Lilian Carp.

Amintim că, în octombrie 2019, procurorii anticorupție au anunțat că a fost inițiat un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Au fost aplicate sechestre pe bunuri în valoare de peste 55 de milioane de lei.

Atunci au fost sechestrate conturile bancare deținute de Plahotniuc la „Victoribank” cu peste 15 milioane lei și 278 de mii de euro deținute pe un cont bancar al altei persoane fizice.

Sub sechestru a ajuns și compania „BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31,8 milioane de lei, compania „BASS-SYSTEMS” și firma „GMG PRODUCTION” cu o valoare de 10,8 milioane de lei.

Vladimir Plahotniuc este vizat în două cauze penale inițiate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, care au fost conexate într-un singur dosar.

În primul caz, Plahotniuc este învinuit că a creat, în perioada 2013-2015, o schemă infracțională, înregistrând, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii în R. Moldova, dar și în zone offshore, prin intermediul cărora au fost spălate mijloace bănești în sumă de 18 milioane dolari și 3,5 milioane euro. Potrivit procurorilor, s-a demonstrat că Vladimir Plahotniuc cunoștea că banii provin din creditele neperformante oferite de „Banca Socială”, „Banca de Economii” și „Unibank”.

În cea de-a doua cauză este vizată compania „Finpar Invest”, care îi aparține lui Plahotniuc, care ar fi primit un împrumut de 7,2 milioane de dolari de la o firmă offshore „Tukumaan Limited”. Aceeași firmă a transferat peste 381 de mii de euro, cu destinația „air transport services for passengers” către compania „Nobil Air”, afiliată lui Plahotniuc.

Tot offshore-ul „Tukumman Limited” a transferat 1,5 mil euro și 1,1 mil dolari către firma „ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED”, care a efectuat mai apoi transferuri băneşti către soția lui Plahotniuc, pe un cont bancar deschis la „ABLV BANK”.

 

Ultima oră! Procurorii cer arest pentru Vladimir Plahotniuc și dezvăluie ce acuzații i se aduc

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!