/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ministrul Agriculturii, replică pentru deputatul Slusari: „A fost rău informat sau materialele pe care le-a citit au fost în limba japoneză”

missing
08 mai 2020, ora 17:05

„A fost rău informat sau materialele pe care le-a citit au fost în limba japoneză”. Astfel califică ministrul Agriculturii Ion Perju declarațiile deputatului PPDA Alexandru Slusari privind împrumutul din Japonia. Parlamentarul susține că Republica Moldova ar putea pierde posibilitatea de a lua un credit avantajos din partea Japoniei din cauza blocării procedurilor pentru negocierea acestuia.

Ion Perju a venit cu o replică la acest subiect și a precizat că de fapt negocierile nu au fost tergiversate, dar stopate din cauza pandemiei de coronavirus.

„ Probabil domnul deputat a fost rău informat sau materialele pe care le-a citit au fost în limba Japoneză. Dumnealui învinuiește ministerul că au fost tergiversări în semnarea acordului. Este un acord, în care primele discuții au avut loc în decembrie cu reprezentantul Japoniei în R. Moldova, iar la data de 25 martie au fost aprobate două hotărâri de guvern. Acordul trebuia să fie semnat până la 31 martie, deoarece la 1 aprilie se începe un alt an bugetar pentru Guvernul Japonez. Din cauza pandemiei, în urma discuției cu partea Japoneză s-a spus că nu este o problemă ca acest acord să fie semnat mai târziu. Tot ceea ce trebuia să îndeplinească Ministerul Agriculturii a îndeplinit, iar acordul urmează doar să fie semnat de către ambasadorii R. Moldova în Japonia”, a declarat Ion Perju în cadrul unui briefind de presă.

Mai mult, parlamentarul afirmă că creditul ar fi de minim 30 de milioane de dolari, cu posibilitatea extinderii pănă la 110 milioane pentru domeniul agriculturii. Ion Perju, însă afirmă că cifra creditului ar fi mult mai mică.

„Acordul prevede acordarea unui împrumut de peste 18 milioane dolari pentru procurări de tehnică agricolă, instrumente, instalații pentru agricultura postrecoltare”, a spus ministrul.

Ion Perju afirmă că a vorbit recent cu ministru de Externe, Oleg Țulea, iar ulimul i-ar fi spus că „toate informațiile necesare au fost transmise pentru ca acordul să fie semnat”.

„Domnul Țulea mi-a comunicat că toate informațiile au fost transmise pentru ca acordul să fie semnat. Dacă are nevoie de materiale suplimentare, noi le oferim, o să dăm și un răspuns oficial domnului deputat”, a mai adăugat ministrul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram