/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Parlamentul și Guvernul vor să revoce judecătorii desemnați la Înalta Curte? Un fost președinte al CCM vorbește despre o posibilă răzbunare a guvernării

missing
08 mai 2020, ora 06:50

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase consideră că importanța hotărârii Înalte Curți prin care a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă nu se rezumă neapărat la invalidarea așa numitului „credit rusesc”. Potrivit lui, importantă a fost și atmosfera care a înconjurat judecarea acestui dosar. Ex-președintele CCM susține că hărțuirea judecătorilor, încercările de șantaj și intimidare a acestora, au scos în evidență „boli mai vechi” ale mediului politic.

În opinia lui, mentalitatea provincială și fascinația față de modelul putinist de guvernare, i-a orbit de-a lungul anilor pe mulți din politicienii post-sovietici, făcându-i incapabili să înțeleagă care este rolul unei Curți Constituționale într-un sistem democratic.

Alexandru Tănase atenționează că dacă se va adeveri informația că Parlamentul și Guvernul ar intenționa să revoce judecătorii desemnați la CCM, atunci reacțiile instituțiilor internaționale vor fi foarte dure, iar Republica Moldova ar putea fi izolată.

„În ultimele zile, am fost martorii unei veritabile campanii de hărțuire a judecătorilor constituționali. Presa a publicat o groază de informații alarmante, referitoare la filajul, șantajul și presiunile care au fost exercitate asupra acestor oameni – începând cu distribuirea știrilor false, urmate de sesizările halucinate de la CSM și terminând cu „manevrele”, nu mai puțin halucinante, de a-l reînscăuna în funcție pe Vladimir Țurcan printr-o decizie judiciară.

Eu cred că cei care urzesc asemenea scenarii, pur și simplu nu sunt conștienți de reacțiile care pot urma. Dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, sau dacă se va adeveri informația privind intenția Parlamentului și Guvernului de a revoca judecătorii desemnați la CCM, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a Republicii Moldova riscă să capete contur oficial”, a scris Alexandru Tănase.

Amintim că în ultima perioadă în spațiul public au apărut informații că unii judecători ai CCM ar fi filați și ar fi șantajați cu dosare vechi. Ulterior, Curtea Constituțională a expediat la Procuratură Generală o sesizare în legătură cu declarațiile lansate de unii politicieni privind filajul magistraților și presupuse intimidări la adresa unor judecători ai Înaltei Curți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram