/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Ce spune presupusul proprietar al celor 1,5 milioane de euro, capturate la vamă în noaptea de Paști: „Această metodă a fost una legală”

missing
12 mai 2020, ora 21:10

Bărbatul care se declară proprietarul celor 1,5 milioane de euro, descoperiți într-un camion la vama Leușeni, a fost audiat de procurorii de la Cauze Speciale și Crimă Organizată. Discuțiile au durat în jur de patru ore, iar bărbatul, care spune că este un om de afaceri, figurează ca banuit în dosarul intentat acum o lună. Acesta afirmă că banii care veneau tocmai din Africa nu erau ascunși. Acum, speră să-i poată recupera pentru că vrea să-i investească în agricultură.

ADRIAN DULGHER, OM DE AFACERI: „Această metodă a fost una legală. Legal înseamnă să fie ascunși într-un camion, în niște pachete? Legal e să ascunzi bani într-un pachet, în niște pachete? Nu, banii erau puși acolo și așteptați”.

Bărbatul este un om de afaceri moldovean, stabilit de ceva vreme la Londra. El se declară proprietarul banilor găsiți într-un TIR, la vama Leușeni, și afirmă că i-a obținut de la o companie de contrucții din Africa, care îi aparține. Deți ar fi vrut să ajungă la vamă ca să-i declare, așa cum prevede legea, pandemia cu noul coronavirus i-a dat planurile peste cap. Dar, întrebat de ce nu i-a transferat prin bancă, milionarul ne-a spus că banii au fost obținuți chash și transportul terestru era singura soluție pentru a-i aduce în țară.

ADRIAN DULGHER, OM DE AFACERI: „Ce reprezintă 1,5, ca volum? O geantă, două? În afacerea mea e o sumă mică. Dacă se adună banii…două-trei genți”.

Potrivit lui Dulgheru, șoferul camionului, și el suspect în dosarul penal, și-at fi asumat răspunderea de a transporta banii. L-a găsit prin cunoștințe apropiate.

ADRIAN DULGHER, OM DE AFACERI: „Cât i-ați achitat? Achitarea nu a avut loc. Achitarea trebuia să aibă loc când urma să vin să declar banii. El știa ca are această sumă de bani? El știa. Suma i s-a dat. Trebuie să înțelegeți, eu trebuia să vin în Republica Moldova și să-i declar”.

Tot lui i-ar aparține și ceilalte 50 de mii de euro, ce-au fost găsite peste câteva zile în torpedoul TIR-ului.

ADRIAN DULGHER, OM DE AFACERI: „De ce erau ascunși și nu au fost găsiți inițial? Controalele nu au fost efectuate corect. Erau ascunși? Nu. Ceea ce se întâmplă în cabina șoferului…eu nu eram acolo”.

Împreună cu avocații săi, acesta s-a prezentat ieri în fața procurorilor de la PCCOCS, iar ședința a durat patru ore. Speră să-și recupereze banii pentru că vrea să-i investească în agicultură. Omul de afaceri mai spune că a prezentat toate actele ce confirmă că el este proprietarul sumei de 1, 5 milioane de euro. Urmărirea penală continuă. Unul dintre experții economici de la noi este de părere că acest caz trezește multe semne de întrebare.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „Pentru că au găsit banii trebuie să efectueze alte investigații. Dacă aceștia sunt cinstiți, dacă s-a plătit impozite pe ei, dacă nu provin dintr-o schema de spălare de bani. Al treilea lucru – trecerea ileagă peste frontiera de stat”.

Banii descoperiți au fost deja confiscați, la decizia judecătorilor. Conform legislației naționale, la introducerea banilor în Republica Moldova nu este pusă o anumită limită. Totuși, dacă suma trece de 10 mii de euro, proprietarul banilor trebuie să-I declare, ca mai apoi să primească un formular pentru a-I putea transporta în continuare.

Omul de afaceri, care pretinde că suma de 1,5 milioane de euro îi aparține, a fost audiat în caitate de bănuit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram