/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Plângere la Procuratură! Transportatorii aduc acuzații grave Ministerului de Externe vizavi de efectuarea curselor de repatriere a cetățenilor

missing
15 mai 2020, ora 14:08

UPDATE: Reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la acuzațiile transportatorilor

Asociația Patronală  a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a trimis plângeri la Procuratura Generală și la Guvern în care acuză Ministerul de Externe de „protecționism” și de faptul că ar promova interesele anumitor companii la realizarea curselor pentru repatrierea cetățenilor în perioada stării de urgență. De asemenea, angajații MAEIE sunt acuzați că se implică în organizarea curselor ilegale de către companii străine, cu prețuri exagerate pentru biletele de călătorie, în defavoarea firmelor locale.

Transportatorii enumeră în plângere cinci încălcări grave pe care le-ar admite Ministerul de Externe:

  • Prima gravă încălcare pe care o semnalăm este că MAEIE a acordat sprijinul diplomatic, fie direct, fie prin ambasade/consulate, pentru a crea coridor verde pentru cursele neautorizate de CSE. O parte din aceste curse au fost efectuate de companii de transport străine la un preț exagerat.
  • A doua încălcare gravă este că atât CSE cât și alte autorități ale statului au fost duse în eroare de către   MAEIE și structurile   subordonate în privința numărului de cetățeni care și-au manifestat dorința de a se repatria. Numărul a fost substanțial micșorat.
  • A treia încălcare constituie acțiunile  de „comercializare” a  datelor personale a cetățenilor noștri care au apelat la ambasade/consulate pentru a se înscrie în listele de repatriere. Astfel, după transmiterea datelor către structurile MAEIE, și până la autorizarea unor   curse  de   către CSE,   cetățenii  Republicii Moldova erau contactați de persoane din numele companiilor de transport, care deja numeau data cursei (în multe cazuri aceasta a fost o informație falsă) și încasau avansul pentru curse.
  • A  patra încălcare gravă comisă de către MAEIE și structurile sale constă în participarea indirectă la crearea situațiilor de „blocaj” a cetățenilor noștri la diferite frontiere  străine. Semne   evidente  de  participare   a   personalului   MAEIE   la organizarea curselor ilegale din străinătate, care ulterior au fost blocate de autoritățile germane, ucrainene sunt observate la cursele din Paris, Polonia, Rusia. În urma acestor aventuri inițiate de unele companii de transport, cu sprijinul MAEIE, cetățenii Republicii Moldova au fost nevoiți să înnopteze și să stea la hotare străine câteva zile.
  • A cincea încălcare comisă de MAEIE constă în blocarea deciziilor CSE și comisiei ANTA de selectare a transportatorilor pentru cursele de repatriere prin neorganizarea coridorului verde prin țările de tranzit sau tărăgănarea la maxim a acestei proceduri. Transportatorii care au fost selectați pentru organizarea curselor din Rusia (hotar cu Ucraina) la prețul de 33 lei, din Lipețc   și   Minsk   (ambii   la   data   de   13   mai   2020)   până   acum   nu   au   primit documentele  pentru   plecare   din   cauza   lipsei  coridorului   prin   Ucraina/Rusia   și Ucraina/Belarus.   Cetățenii   noștri   aflați   acum   în   Belarus   au   fost   expulzați   din Suedia și se află în Minsk în așteptarea cursei.

De asemenea în perioada lungă de tărărgănare a organizării coridorului, personalul MAEIE este implicat în organizarea curselor ilegale de către companiile străine care preiau acești cetățeni la un preț exagerat și lasă cursele autorizate fără pasageri, astfel descurajând transporatorii de a mai participa la concursuri”, se spune în plângerea Asociației Transportatorilor.

APOTA anunță că a semnalat aceste nereguli și în alte plângeri depuse anterior la instituțiile de stat, dar nu au fost auziți.

„Cu regret, în loc să fie investigate de urgență aceste chestiuni, inclusiv cu sancționarea persoanelor vinovate   și   excluderea   încălcărilor   pe   viitor,   asistăm   la   agravarera   situației   și continuarea abuzurilor”, scrie APOTA, care solicită Procuraturii Generale examinarea urgentă a plângerii și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Vom reveni mai târziu cu reacția Ministerului de Externi la aceste acuzații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram