/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ministerul de Externe răspunde acuzațiilor transportatorilor care s-au plâns la Procuratură de abuzuri în procesul de repatriere a cetățenilor

missing
16 mai 2020, ora 12:52

Ministerul de Externe respinge categoric toate acuzațiile pe care le-a indicat Asociația Patronală  a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) în plângerea pe care a depus-o la Procuratura Generală și la Guvern, fiind sesizate acțiuni de „protecționism” și promovare a intereselor anumitor companii de transport la realizarea curselor pentru repatrierea cetățenilor în perioada stării de urgență.

Ministerul dă asigurări că acționează doar în interesul oamenilor și nu în interesul unor transportatori, iar comercialul nu a stat niciodată la baza acțiunilor diplomaților care sunt antrenați în diferite state în procesul de repatriere a moldovenilor.

Secretarul general al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, a declarat pentru TV8 că instituția nu se face vinovată de tărăgănarea procesului de obținere a coridoarelor verzi pentru anumite rute, pentru că decizia aparține autorităților altor state.

„Nu este nicidecum o rea voință din partea Ministerului de Externe. Coridoarele consulare care se oferă de alte state necesită un efort administrativ suplimentar al statelor pe care le tranzitează autobuzele. Noi facem demersurile necesare către colegii din alte state, dar decizia nu depinde de noi. Noi doar așteptăm răspunsuri de la ei”.

Referindu-se la acuzațiile aduse de APOTA precum că ar fi favorizate companii străine de transport în detrimentul operatorilor locali, funcționarul a spus că afirmațiile ar fi nefondate. Autobuze ale companiilor străine au transportat moldoveni până la data de 13 aprilie, când nu exista încă o interdicție generală pentru transport pe cale terestră, iar ulterior toate rutele au fost aprobate de Comisia Situații Excepționale și ANTA a desfășurat concursuri pentru a desemna transportatorii care să realizeze cursele de repatriere a cetățenilor.

Vizavi de acuzația că ar fi fost „comercializate” date cu caracter personal, după ce moldovenii care intenționau să revină acasă s-au înscris în listele ambasadelor, Revenco susține că acest lucru este imposibil și bănuiește că informațiile puteau ajunge la companiile de transport pe alte căi.

 „Sunt derutat de această afirmație. În conformitate cu procedurile care sunt, MAEIE transmite listele cu pasageri la ANTA. Noi nu ținem listele pentru noi și desigur că nu ținem legătura cu transportatori cărora să le oferim date cu caracter personal. Probabil și transportatorii au sursele lor și cunosc un anumit număr de călători, deoarece de ani de zile îndeplinesc aceleași rute și poate au ieșiri spre informații despre potențiali pasageri. Ei au vadul lor comercial probabil și acum este o concurență acerbă  între ei pentru acești clienți. Ambasadele nu pot da listele cu oameni unor firme”, a dat asigurări Revenco.

Amintim că APOTA a depus o plângere la Procuratura Generală în care a semnalat abuzuri din partea Ministerului de Externe și a cerut investigarea urgentă a acțiunilor diplomaților moldoveni în procesul de repatriere a cetățenilor și atragerea la răspundere a persoanelor  care se fac vinovate.

/DOC/ Plângere la Procuratură! Transportatorii aduc acuzații grave Ministerului de Externe vizavi de efectuarea curselor de repatriere a cetățenilor

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram