/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Lecția fostului președinte al CCM, după decizia ce vizează numirea procurorului general: „Statul de drept nu poate fi construit prin abuzuri”

missing
21 mai 2020, ora 16:46

Hotărârea de astăzi a Curții Constituționale care vizează prevederile Legii Procuraturii nu a produs nicio surpriză, deoarece era evidentă de la bun început neconstituționalitatea procedurilor de desemnare a procurorului general interimar și de preselecție de către Ministerul Justiției a șefului Procuraturii Generale (PG). Asta spune fostul președinte al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, care a comentat situația într-o postare pe Facebook.

„Parlamentul a votat modificările la Legea Procuraturii, declarate astăzi neconstituționale, fiind conștient de neconstituționalitatea acestora. Concluziile Comisei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care desființau acel proiect de lege, erau deja cunoscute. Guvernul (Ministerul Justiției) a organizat acel celebru concurs de selectare a șefului PG, fără să aștepte soluția Curții Constituționale, deși pe rolul acesteia se afla deja sesizarea referitor la verificarea constituționalității acelor prevederi.

Președintele Republicii Moldova a promulgat modificările la Legea Procuraturii, deși era clar că ele au probleme de constituționalitate. La acea vreme, m-am adresat public președintelui Igor Dodon să facă uz de dreptul său de a cere Curții Constituționale efectuarea unui control prealabil de constituționalitate al acestor modificări.

Curtea Constituțională a refuzat suspendarea legii, deși era anume cazul când trebuie să o facă, pentru a împiedica derularea unor proceduri care puteau fi în contracție cu Constituția, efectele cărora nu ar mai fi putut fi anulate. Curtea a amânat inadmisibil de mult soluționarea acestei cauze, pentru mai bine de 9 luni de zile (deși legea oferă doar 6 luni). Această speță trebuia rezolvată imediat, pentru a nu admite numirea unui procuror general prin intermediul unor proceduri contrare Constituției. Acest lucru era necesar pentru a nu afecta încrederea publică în persoana care urma să fie aleasă în această funcție.

Societatea civilă proguvernamentală (de la acea vreme) s-a făcut că nu vede sau nu înțelege semnalele de alarmă din opiniile Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR și care, în mod inadmisibil, „interpreta” constatările acestora ca pe o posibilitate de a „merge” și mai departe cu asemenea aventuri”, a enumerat Alexandru Tănase.

Acesta se arată indignat de faptul că procedura de numire a lui Alexandr Stoianoglo a fost declarată neconstituțională după 6 luni de zile, deși sesizarea la CCM era pe rol din luna septembrie.

„Pentru a salva cumva situația, Curtea a decis că neconstituționalitatea procedurilor de numire a procurorului general „nu afectează procedurile deja desfășurate” pentru numirea actualului Procuror General, probabil pentru a nu afecta valabilitatea sutelor de decizii procesuale adoptate de actualul procuror general în dosarele pe care le are în gestiune. Efectul negativ al acestei hotărâri este că este pusă la îndoială credibilitatea actualului procuror general, care se află încă la început de mandat” mai scrie Tănase.

Fostul președint al CCM spune că vina pentru această situație o poartă toți cei care au făcut gafe și trebuie să fie învățate mai multe lecții din acest rateu. Iar principala lecție ar fi că „statul de drept nu poate fi construit prin abuzuri, iar deciziile de oportunitate politică, oricât de nobile nu ar fi scopurile urmărite, trebuie subordonate principiilor constituționale”.

Vedeți mai jos detalii despre decizia aprobată astăzi de Curtea Constituțională care vizează procedura de numire a procurorului general și explicațiile magistratei Domnica Manole la subiect.

Domnica Manole a explicat decizia de astăzi a CCM. Mandatul lui Alexandr Stoianoglo la șefia PG nu este afectat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram