/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Guvernul nu va fi demis în viitorul apropiat, pentru că deputații nu vor avea ședințe. Dodon susține că Parlamentul trebuie plasat în carantină

missing
22 mai 2020, ora 11:42

Demisia Guvernului Chicu nu este posibilă în viitorul apropiat, crede președintele Igor Dodon, deoarece deputații nu vor putea să se întrunească în ședință, pentru a înainta și a dezbate o moțiune de cenzură. Acesta afirmă că Parlamentul ar trebui să fie plasat în carantină după ce a fost testat pozitiv la coronavirus deputatul democrat Eugen Nichiforciuc.

„Este probabilitatea foarte mare ca cel puțin 2 săptămâni, poate chiar și mai mult, să nu se desfășoare ședințele Parlamentului. Asta e norma, dacă a fost unul în echipă cu COVID, treci în carantină pe 14 zile”, a spus Dodon la emisiunea „Președintele răspunde”.

Șeful statului a reiterat că nu este oportună demisia Guvernului în situația de criză majoră provocată de pandemie, dar recunoaște că i-ar conveni ca partidele de dreapta să facă alianță cu grupurile Candu și Șor pentru a demite Cabinetul de miniștri și a numi altul, pentru că astfel se vor discredita în fața alegătorilor.

„Eu nu cred că dreapta o să riște, eu m-aș bucura să riște să meargă cu Plahotniuc să numescă un alt Guvern, dar dacă își asumă o astfel de repsonsabilitate să semneze, să înainteze o candidatură și noi o să ne gândim, dar mai întâi să semneze toți împreună, ca oamenii să știe cine este cu cine”, a comentat președintele.

Igor Dodon a vorbit din nou că Guvernul Chicu nu ar putea activa fără majoritate parlamentară și în caz că vor mai pleca deputați din coaliția de guvernare, ar fi necesare alegeri parlamentare anticipate. Acum, socialiștii sunt în așteptarea deciziei Curții Constituționale, care urmează să se expună dacă alegerile prezidențiale pot fi organizate în aceeași zi cu parlamentarele anticipate.

Dacă vor fi mai puțin de 50 de mandate în coaliție, ne vom convoca cu dna Greceanîi și dl Chicu și vom decide ce facem mai departe. Este sens ca acest Guvern să funcționeze mai departe sau mergem la anticipate”, a adăugat Dodon.

Amintim că deputatul Eugen Nichiforciuc a aflat ieri că este infectat cu noul coronavirus. Cu o zi mai înainte, acesta a participat la o ședință cu reprezentanții Partidului Democrat la care au fost prezenți și membri ai Guvernului.

Premierul Ion Chicu a declarat într-o emisiune televizată că la acea întâlnire au fost toți cei 5 exponenți ai PDM din Guvern: ministrul Apărării Alexandru Pânzari, ministrul Educației Igor Șarov, ministrul de Externe Oleg Țulea, ministrul Economiei Sergiu Railean și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic. Toți vor fi testați la coronavirus și vor sta în izolare 14 zile, a precizat Chicu.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram