O nouă înregistrare video, făcută în timpul audierilor omului de afaceri Veaceslav Platon, a apărut în spațiul public. În imagini, acesta explică cum poate recupera statul din Letonia o parte din banii care au fost furați din Banca de Economii și afirmă că pentru frauda bancară trebuie să răspundă și „Victoriabank”, venind cu soluții pentru autorități cum să obțină bani și de la această instituție bancară.  

Veaceslav Platon crede că autoritățile trebuie să ceară în instanța de judecată, în cadrul procedurii de insolvabilitate a Băncii de Economii, recuperarea mijloacelor financiare de la „AS Privatbank” din Letonia. Acesta afirmă că tot miliardul de dolari a trecut prin „Privatbank” și în cadrul procesului de lichidare a BEM-ului pot fi atrase în proces toate părțile pe care statul le consideră vinovate de falimentarea BEM, inclusiv banca letonă care a fost folosită pentru spălarea banilor.

Platon explică că asta se poate face în cadrul unui dosar civil, care se judecă în R. Moldova, iar cu decizia magistraților, autoritățile vor putea merge în Letonia să ceară banii, pentru că acționarii băncii letone „Privatbank” vor purta răspundere subsidiară în procedura de insolvabilitate a BEM-ului.

De asemenea, Veaceslav Platon consideră că pentru frauda bancară trebuie să răspundă și „Victoriabank”. Acesta explică în ce mod ar putea recupera statul bani și de la această instituție.

Platon propune să fie inițiată o procedură în instanță, statul să ceară 2 miliarde de lei de la „Victoriabank” și alte 2 miliarde ca dobânda care a crescut din perioada fraudei bancare, instituția va fi nevoită să facă emisii suplimentare de acțiuni, iar statul va anula ulterior emisiile și va intra în posesia unui pachet de 40% din acțiunile „Victoriabank”.

În înregistrarea video se aude că procurorii consideră această propunere a lui Platon ca fiind „banditească”, dar acesta susține că este o procedură legală.

Legea permite asta. Noi doar suntem juriști și apărăm statul. Băieții s-au înglodat, trebuie să răspundă. Sunt mari și grași, bani au mulți. Să se împartă cu poporul moldovenesc. Nu propun să-mi iau banii mie sau dvs, ci sunt pentru stat”, a argumentat Platon.

Acesta este gata să pregătească chiar și adresarea din partea statului în instanța de judecată pentru recuperarea banilor de la cele două instituții bancare și consideră că asta nu vor putea face reprezentanții Băncii Naționale.

„E o muncă grea. Trebuie să pregătești totul în fiecare zi. Dovezi sunt destule, doar trebuie de sistematizat tot”, i-a explicat Platon procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Precizăm că „PrivatBank” din Riga este o subsidiară a grupului bancar „Privatbank” din Ucraina, care a fost naționalizat și a devenit o bancă sistemică în statul vecin. Decizia de a naționaliza această bancă comercială a fost luată de autoritățile Ucrainei la finele anului 2016, după ce prin intermediul ei au fost spălate 19 miliarde de grivne, echivalentul a 765 milioane de dolari, bani acordați pentru refinanțare.

Video: Telegram/Dumitru Ciorici

Ieri, în presă a mai apărut o înregistrare video de la audierea lui Platon în care acesta vorbește despre compania „Westburn Enterprises Limited”, despre care presa a scris în trecut că ar fi una dintre firmele cheie prin care s-au scos banii din Rusia în dosarul „Laundromat”.

Procuratura Generală a precizat că înregistrarea a fost făcută în cadrul audierilor lui Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat și fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.Conducerea PG a dispus să fie verificată pe intern sursa scurgerii acestor informații în spațiul public.

Procuratura spune de unde este secvența video cu audierea lui Platon și verifică sursa scurgerii informației

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!