Război în Ucraina, ziua 91: Portul din Mariupol, deminat, tancuri sovietice scoase de ruși, Putin în vizită la soldați

externe

Un deputat român susține că lotul de ajutor umanitar oferit de România R. Moldova ar fi fost de proastă calitate

04 iunie 2020, ora 18:21
Distribuie:

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR) susţine că măştile şi echipamentele donate de România statului nostru ar fi de proastă calitate. Deputatul român mai afirmă că lotul ar fi fost refuzat de spitalele din România, potrivit Agerpres. Mai mult, deputatul s-a prezentat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție pentru a oferi detalii într-un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus.

Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a explicat Ungureanu.

Parlamentarul mai afirmă că Direcția Națională Anticorupție s-ar fi autosesizat asupra declarațiilor acestuia.

DNA s-a autosesizat după afirmaţiile mele legate de Adrian Ionel, şeful Unifarm, de la tribuna Parlamentului. Am fost invitat în calitate de martor, acum câteva zile. Şi ce fac astăzi, nu fac decât să aduc completări la un dosar care a fost început deja şi unde am deja această calitate de martor. Am adus o parte din informaţii zilele trecute şi acum le completez cu date mult mai precise şi cu numele unor spitale care au achiziţionat aceste măşti, fără un minim de control de calitate“, a precizat Ungureanu, într-o declaraţie acordată presei.

Sursa citată mai scrie că Ungureanu a fost întrebat de unde ştie că în Republica Moldova ar fi fost livrate materiale proaste. Deputatul a spus că a furnizat deja aceste informaţii către Direcția Națională Anticorupție.

Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA“, a declarat deputatul USR.

O altă acuzaţie a acestuia se referă la faptul că, în momentul livrării echipamentelor de protecţie către Republica Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi firma care ar fi realizat echipamentele nu era semnat.

A doua acuzaţie pe care o aduc se referă la contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm. În ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat. Adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat“, a mai susţinut Ungureanu.

Convoiul umanitar de 20 de camioane din România a ajuns pe data de 7 mai la podul de la Telecentru, acolo unde ajutoarele în lupta cu Covid – 19 au fost recepționate de autoritățile de la Chișinău.

Vezi și:

Proces contravențional după întâmpinarea sub pod a convoiului umanitar român! Chirtoacă – chemat să dea declarație la poliție

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram