/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Își asumă meritele. Mesajele politicienilor la un an de la debarcarea regimului lui Plahotniuc

missing
08 iunie 2020, ora 12:15

La un an de la răsturnarea regimului instaurat de Partidul Democrat, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, mai mulți politicieni de la Chișinău, dar și șeful statului Igor Dodon își asumă meritele pentru debarcarea de la putere a oligarhului. Într-o postare pe Facebook, președintele țării subliniază că „azi se împlinește un an de când a fost salvată democrația și eliberată Republica Moldova din captivitate”.

Dodon spune că și-ar fi asumat mai multe riscuri, atunci când a mers împotriva lui Plahotniuc.

„Pentru mine personal, decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viața mea și a celor apropiați și poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru țară, una corectă strategic, o decizie de caracter, și nu regret nici o clipă acțiunile de atunci”, a scris Igor Dodon.

Președintele subliniază, printre altele, și meritul deputaților din fostul Bloc ACUM.

„Au demonstrat că pot trece peste barierele ideologice și doctrinare și pot participa la o lovitură comună și definitivă împotriva regimului oligarhic. Acele procese politice ferme vor rămâne pentru totdeauna înscrise în istoria țării noastre”, a subliniat Dodon.

În aceeași postare, Igor Dodon se laudă că astăzi, Moldova e alta.

„Dar nimeni nu va putea nega faptul că astăzi atmosfera în societate e cu totul alta decât un an în urmă. Oamenii, funcționarii, antreprenorii – toți se simt mai liberi, mai convinși că își pot exercita destoinic și neîngrădit profesia, datoria socială, planurile de viață”, scrie șeful statului.

De cealaltă parte, lidera PAS, Maia Sandu spune că cei care l-au fugărit pe Plahotniuc sunt oamenii acestei țări.

„Știu că astăzi mulți se vor lăuda că l-au alungat pe Plahotniuc de la putere. De fapt, cei care l-au fugărit pe Plahotniuc au fost oamenii acestei țări. Anume lor vreau să le mulțumesc pentru curaj, rezistență și unitate. Vă mulțumesc, oameni dragi! Acum un an, datorită vouă, am reușit să alungăm de la putere cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii. A fost o decizie foarte grea pentru noi să-i „smulgem” pe socialiști din brațele lui Plahotniuc și să votăm împreună debarcarea acestuia de la putere. Dar, după multe consultări cu oamenii, am făcut acest pas.

Am făcut acest pas pentru a pune capăt fricii și terorii. Pentru a proteja oamenii de afaceri de poftele nelimitate ale oligarhului. Pentru a stopa hărțuirea primarilor, medicilor și profesorilor, care refuzau să facă jocul regimului. Pentru a stopa filarea ziariștilor și a oamenilor care se opuneau regimului. Pentru a opri încarcerarea celor care protestau împotriva dictatorului. Pentru a le reda oamenilor libertatea de a vorbi cu glas tare despre guvernare. Pentru a înlătura sistemul mafiot care sufoca întreaga țară”, scris Maia Sandu.

Politiciana mai subliniază că statul este în continuare la cheremul unei grupări corupte.

„Astăzi suntem mai liberi decât pe 7 iunie 2019. Dar statul nostru este în continuare la cheremul unei grupări corupte, în frunte cu Igor Dodon, care, prin lăcomia și incompetența sa, nu permite țării să se dezvolte și oamenilor să trăiască bine. Acum trebuie să facem următorul pas – să-l alungăm pe Dodon de la putere și să facem ordine până la capăt, așa cum am promis în iunie 2019”, a mai menționat Sandu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că Moldova, la un an de la răsturnarea de la putere a lui Plahotniuc nu arată așa cum a crezut anul trecut că va arăta.

„Din păcate, țara nu arată așa cum ne-am gândit noi la 8 iunie 2019 că va arăta aceasta la 8 iunie 2020. Cu toate acestea, atunci, la 8 iunie 2019, nu a existat o altă opțiune. Pentru că, dacă Plahotniuc rămânea, din țara asta nu mai rămânea nimic. La moment suntem iarăși pe baricade. Luptăm cu Igor Dodon. Care deși încă nu este Plahotniuc, tare mai vrea să fie ca el. Și anume asta îi va juca festa – cel care vrea să devină Plahotniuc, termină ca și Plahotniuc. Igor Dodon – sfârșitul e aproape”, a scris Litvinenco.

Iar deputatul PAS, Dumitru Alaiba trece în revistă principalele proiecte comune Dodon – Plahotniuc.

„Văd că hoțul din clădirea președinției deja își atribuie răsturnarea regimului Plahotniuc (azi e un an). Asta, după ce ani la rând a stat în tufiș, uneori suspendat, dar cuminte. După ce a făcut multiple înțelegeri cu Plahotniuc, inclusiv în prezența kulioacelor.

În acest grafic sunt doar principalele proiecte comune Dodon-Plahotniuc. Dați în comentarii și altele.

„Exact acum un an cădea Plahotniuc. 8 iunie 2019! Atunci am demonstrat că imposibilul poate deveni posibil. Vom reuși și de data aceasta să alungăm un rege autointitulat și pe toți acoliții lui. Dodon mai are de încălzit scaunul prezidențial zile numărate! Toți cei care încearcă să asuprească un popor – inevitabil cad! Va cădea și acesta!”, scris deputata PAS, Doina Gherman.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a trecut azi în revistă rezultatele ultimului an, când a condus Parlamentul.

„Ziua de 8 iunie 2019 a ancorat Parlamentul și țara într-un proces politic civilizat și liber”, a subliniat șefa Legislativului.

Liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, care pe 8 iunie 2019 era democrat, o critică pe Zinaida Greceanîi, care astăzi marchează o „reușită”.

„Culmea este că în condițiile în care la aproape 3 luni de la decretarea stării de urgență și creșterea în ritm galopant a numărului de bolnavi, Zinaida Greceanîi ne vorbește despre succesul bunei interacțiuni între noua majoritate parlamentară, președinte și guvern. Rezultatele până astăzi arată că micii întreprinzători au intrat în categoria șomerilor cu șanse minime de a ieși din colaps, gaura în buget crește, oamenii sunt tot mai săraci, spitalele sunt pline, iar medicii continuă să moară infectați de COVID-19. Felicitări cu această performanță a interacțiunii. Din cauza deciziilor voastre, țara a intrat în colaps și voi nici măcar aceasta nu puteți înțelege”, este mesajul lui Candu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram