Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România va examina pe 14 ianuarie 2021 plângerea deputatului în Parlamentul de la București, Constantin Codreanu, privind retragerea cetățeniei române a premierului moldovean Ion Chicu. Deputatul din partea diasporei române în Legislativul român anunță că a primit pe 7 iulie invitația ANC de a participa la ședința în care va fi analizată cererea.

„Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură. Așa cum o voi face, de altfel, și în ziua următoare, atunci când va fi examinat un alt dosar de retragere a cetățeniei române, cel al numitului Ostafi Iurie, participant activ la vandalizarea monumentului dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică din satul Olănești, Ștefan Vodă, Republica Moldova”, a menționat Constantin Codreanu.

Potrivit deputatului român, „retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României”.

„Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene. Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție, dată de anii precedenți, respectiv 3 retrageri în anul 2013, 0 retrageri în anul 2014, 0 retrageri în 2015 și o sigură persoană căreia i s-a retras cetățenia română în anul 2016, și să aplice art. 24, alin. (1), al Legii nr. 21/1991, lui Chicu Ion și lui Ostafi Iurie”, a mai spus Codreanu.

Constantin Codreanu a sesizat pe 26 mai Autoritatea Națională pentru Cetățenie privind retragerea cetățeniei române a premierului de la Chișinău, Ion Chicu, pentru declarațiile denigratoare în adresa statului român.

Recent, într-o emisiune de la un post de televiziune, Ion Chicu a spus că a obținut cetățenia României cu mult înainte de a intra în politică. Mai exact, în 2002, atunci când activa în domeniul businessului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!