/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Pro Moldova solicită Guvernului să adopte un set de măsuri în legătură cu regiunea transnistreană

missing
13 iulie 2020, ora 16:14

Reprezentanții partidului Pro Moldova cer „Guvernului începerea negocierilor oficiale cu Federația Rusă pentru retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, sub monitorizare internațională și propun un set de măsuri urgente pentru deblocarea regiunii și salvarea locuitorilor Republicii Moldova închiși în ghetourile transnistrene”. 

„Chișinăul a întârziat cu cel puțin 3 luni să vină cu o reacție la suplimentarea posturilor ilegale din Zona de Securitate. Președintele Dodon a anunțat abia după aproape patru luni despre intenția de a negocia cu pretinsul lider al regiunii transnistrene, însă nu despre abuzuri și încălcările fără precedent ale drepturilor omului din zonă, ci despre bănci și telecomunicații.

Cerem adoptarea unui set de măsuri urgente pentru deblocarea regiunii și salvarea locuitorilor Republicii Moldova închiși în ghetourile transnistrene:

– Punerea în aplicare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, precum și reluarea imediată a lucrărilor pentru organizarea punctelor comune de control la frontieră pe segmentul transnistrean;

– Condiționarea prelungirii licențelor pentru importul produselor petroliere, de tutun și alcool companiilor afiliate administrației transnistrene cu ridicarea imediată a restricțiilor de circulație în Zona de Securitate și eliberarea deținuților politici;

– Revizuirea rezultatelor tenderului de achiziționare a energiei electrice și începerea neîntârziată a negocierilor cu statele vecine pentru identificarea alternativelor.

Cerem Guvernului începerea negocierilor oficiale cu Federația Rusă pentru retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, sub monitorizare internațională”, se arată în comunicatul emis de către reprezentanții partidului Pro Moldova.

Luni, 13 iulie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi, au declarat în cadrul unei conferințe de presă că: ”S-a ajuns să se cedeze niște teritorii, acele sate chinuite din Dubăsari pe care Dodon e gata să le cedeze doar pentru a obține niște beneficii personale și pentru ca Krasnoseslki și alții, să-i asigure voturile necesare în alegeri”.

Ulterior, șeful statului a anunțat că a discutat cu liderul autoproclamat al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre problema transnistreană.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram