Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, depune o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu declarația președintelui Igor Dodon prin care l-a numit „președinte” pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, în cadrul unei întrevederi la Condrița.

Potrivit lui Năstase, acțiunea lui Dodon este una ilegală și constituie o trădare de țară.

„Încep săptămâna cu o sesizare la Procuratura Generală pe marginea actului imoral și anticonstituțional al președintelui Dodon de recunoaștere a lui Krasnoselskii drept președinte al unei bucăți din teritoriul Republicii Moldova, ocupat de forțele separatiste. Este o ilegalitate, care, coroborată cu operațiunea „Bolișoi paket” și tentativa de federalizare a țării pe care le-am deconspirat încă în 2018, constituie un act de trădare de țaară și un grav atentat la statul Republica Moldova, care potrivit art.1 din Constituție este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil. În timp ce politicienii oportuniști și populiști, ghidați de călăuzele lor externe au preferat să tacă, eu am ales să acționez. Și așa voi face mereu, pentru că președintele Republicii Moldova trebuie să fie, conform art. 77 din Constituție, garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale, nu un trădător ordinar de țară”, a scris liderul Platformei DA pe o rețea de socializare.

Pe data de 28 iulie, președintele Dodon a avut o întrevedere cu liderul regiunii transnistrene, după care șeful statului l-a numit pe acesta din urmă „președinte”. Întâlnirea celor doi și declarația președintelui au provocat proteste la reședința de stat și nemulțumire în spațiul public.

Ulterior, Președinția a încercat să repare gafa lui Dodon, menționând că „expresiile utilizate țin de un context protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”. 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!