Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu au organizat un flash-mob în fața clădirii Președinției în cadrul căreia au semnalat problemele cu care se confruntă agricultorii din cauza secetei. În cadrul manifestației, aceștia au solicitat:

– Convocarea de urgență a ședinței Parlamentului.

– Rectificarea bugetului și alocarea a cel puțin un miliard de lei pentru a ajuta sectorul agricol, iar dacă Guvernul nu are bani să se împrumute de la donatorii externi.

– Să fie decretată stare de urgență în agricultură ca oamenii să poată reeșalona creditele, să poată reeșalona impozitele și alte plăți pe care nu le pot face acum.

– Autoritățile să discute cu băncile despre prelungirea termenului de achitare a creditelor și mai ales cu companiile de microfinanțare.

– Guvernul să pună moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură prin care furnizorii de imputuri „protejați politic amenință să distrugă gospodăriile agricole care au avut de pătimit de pe urma secetei”.

– Guvernul să ia măsuri urgente de susținere a sectorului zootehnic, „care este pe cale de dispariție”.

„Le propunem celorlalte forțe politice din Parlament să se întrunească și să discute cu agricultorii, iar propunerile făcute să le preia Guvernul și să le implementeze”, a spus Maia Sandu.

Politiciana a spus că în cazul în care nu vor fi auziți, vor fi organizate proteste în stradă.

Participanții la protest aveau pancarte în mâini pe care era scris: „Dodon = Hoție + Sărăcie. Două miliarde pierderi, acțiuni zero. Nică agricultură”. Manifestanții au scandat: „Salvăm agricultorii”!

La sfârșitul manifestației, protestării au lăsat vegetație uscată și pancarte la gardul Președinției.

Foto: captură/ PAS

La sfârșitul lunii iulie, mai mulți agricultori din raioanele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tractoare și combine.

Amintim că, Guvernul a aprobat proiectul de acordare a suportului financiar de stat în sumă de 100 milioane lei, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru compensarea parțială a pierderilor, suferite de producătorii agricoli, ca urmare a înregistrării secetei (la culturile cerealiere de toamnă) și căderilor de grindină (la culturile horticole).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!