/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Pentru că nu au transport spre Bălți, locuitorii din Pîrlița merg pe jos kilometri întregi. Ce spun autoritățile

missing
12 august 2020, ora 21:05

Sunt nevoiți să ia un taxi sau să meargă pe jos zeci de kilometri până la Bălți, acolo unde muncesc. Aceasta este poveste a sute de locuitori din satul Pîrlița, raionul Fălești, care de jumătate de an se chinuie să obțină măcar o rută de microbuz, cu care să ajungă cel puțin până în satul vecin, de unde circulă transport spre Bălți. Deși, anterior sătenii au beneficiat de o cursă similară, în prezent, aceasta este sistată din cauza Agenției Naționale de Transport Auto din teritoriu. Reprezentanții ANTA susțin însă că deschiderea unei astfel de curse contravine legislației. Locuitorii amenință că vor bloca traseul Răuțel-Bălți.

Lidia Talpă are 62 de ani și muncește la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități, din Bălți. Pentru a ajunge la serviciu, femeia este nevoită să se trezească cu noaptea în cap și să meargă pe jos trei kilometri, până la prima stație care se află în satul vecin. De acolo, ia microbuzul de linie Răuțel-Bălți.

LIDIA TALPĂ, LOCUITOARE, SATUL PÎRLIȚA:Întârziem, avem probleme, iar seara solicităm un taxi. E foarte greu. Îmi trebuie în oraș, dar nu te poți duce, sat paralizat în total de transport. Să ne de-a un transport cu care noi să putem circula”.

Femeia spune că, în cazul în care autoritățile locale și instituțiile de resort, precum ANTA, nu vor soluționa problema, împreună cu alți săteni va bloca traseul Răuțel-Bălți.

LIDIA TALPĂ, LOCUITOARE, SATUL PÎRLIȚA:O să ieșim la traseul central și o să-l blocăm. Altfel, noi nu o să soluționăm întrebarea. Pe oamenii de la țară, prăpădiții de noi, că așa suntem în Republica Moldova, nu ne aude nimeni”.

Aceeași soartă o au și alți locuitori din Pîrlița.

Dacă am nevoie la Bălți eu cu ce să ajung, să mă duc pe traseu până la Gara Auto și să-mi iau alt transport să ajung în centrul.  E o rușine pentru statul nostru”. 

Eu îmi comand o mașină pentru care achit o sută de lei. O sută în colo, o sută înapoi. Dar, eu am dinți de prelucrat. Mie nu-mi ajunge suta ceea plus plata la medic”.

Pe seama acestei probleme au profitat și unii agenți economici din Pârlița. Mai exact, proprietarii magazinelor, care au majorat prețurile la unele produse alimentare.

După jumătate de an de așteptări, astăzi, de teama unei eventuali blocări a traseului, un transportator de pasageri de pe cursa Pîrlița-Bălți și-a reluat activitatea.

Primarul satului se arată indignat de faptul că Agenția Națională de Tranport Auto nu a permis deschiderea unei curse Pîrlița-Răuțel.

MIHAIL NEAGU, PRIMAR, SATUL PÎRLIȚA:După ce au studiat minuțios timp de o lună de zile cei de la ANTA ne-au răspuns negativ. Nu se permite conform Codului transportului Rutier Art. 36, dar văd în punctul se scrie că din localități rurale cum este Pîrlița spre municipiu cum este Bălțiul în limita ratei de 50 de km. Noi suntem la 10 km de Bălți. Care este problema?”

Reprezentanții Parcului de Autobuze din Bălți au declarat că vinovați de situația creată s-ar face angajații primăriei din Bălți, care au dispus instalarea unor indicatoare care interzice accesul autobuzelor în oraș.

DOREL NENESCU, ADMINISTRATOR, PARCUL DE AUTOBUZE, BĂLȚI: Am înțeles că din cauza acestei situații, niște agenți economici au de beneficiat. Au găsit o modalitatea de a-și face o afacere. Nimic nu se face, noi nu putem activa. Lumea nu are cu ce se deplasa”.

Șeful adjunct al Direcției Gospodărie Comunale din cadrul primăriei Bălți ne-a declarat că nu comentează situația. La rândul lor, reprezentanții ANTA susțin că deschiderea unei curse din satul Pîrlița spre Răuțel contravine legislației.

În satul Pîrlița locuiesc peste 3500 de oameni, dintre care 800 muncesc la Bălți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram