/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Dodon acuză organizațiile care vor să realizeze un exit-poll prin telefon de spălare de bani. Reacția IPP și a WacthDog

missing
29 octombrie 2020, ora 11:42

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Igor Dodon s-a dovedit a fi deranjat de intenția Comunității WatchDog și Institutul de Politici Publice (IPP) de a realiza un exit-poll telefonic. În cadrul emisunii, „Igor Dodon Răspunde”, politicianul a acuzat ong-urile de spălare de bani prin intermediul unui astfel de sondaj. Solicitat pentru o reacție, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie a respins acuzațiile.

„Oameni buni, ce fel de exit-poll-uri la telefon? Ce e cu operațiile acestea? În toată lumea exit-poll-urile se fac la biroul electoral. Cineva vrea să mai spele vreo trei milioane de lei sau 150 de mii de euro. Care exit-poll la telefon oameni buni? Ce fel de obiectivitate, ce vreți să faceți voi. Sondajele voastre arată care este situația, Dodon este cu mult mai înainte. Nu încercați să destabilizați situația. Mă refer atât la oponenții mei politici cât și către mult stimații parteneri de dezvoltare, în special occidentali. Nu alimentați aceste lucruri”, a declarat Igor Dodon.

Solicitat pentru o reacție, expertul de la WatchDog Sergiu Tofilat a spus că se va documenta și va reveni cu un comentariu la acest subiect. Contactat telefonic, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie a spus următoarele:

„Nu este nicio spălare de bani, spre deosebire de domnul Dodon, care sigur face aceasta. Noi publicăm toate rezultatele finanțării. Avem doi donatori, este vorba de European Endowment for Democracy (n.r. Fondul European pentru Democraţie) și Ambasada Țărilor de jos. Donatorii au finanțat diferite părți ale acestui exercițiu și noi sigur că o să raportăm orice pas făcut de noi. Să ne lămurească Igor Dodon unde vede aici spălare de bani. Este clar de unde vin finanțele, unde vin și cum se raportează”.

Menționăm că în premieră, în Republica Moldova, ar putea fi realizat un sondaj de tip exit-poll mai puțin obișnuit. Dacă anterior, alegătorii erau întrebați pentru cine și-au dat votat, la ieșirea din secțiile de votare, la scrutinul din 1 noiembrie, aceștia ar putea fi luați la întrebări… la telefon. Sondajul ar urma să fie realizat de Comunitatea WatchDog și Institutul de Politici Publice.

De cealaltă parte, membrii Comisiei Electorale Centrale spun că chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram