/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Patru falsuri din discursul de astăzi al lui Igor Dodon despre Maia Sandu

missing
03 noiembrie 2020, ora 14:46

Candidatul Igor Dodon a ieșit astăzi într-o conferință de presă în care a făcut mai multe declarații prin care a atacat-o dur pe contracandidata lui în turul doi de scrutin. Dodon a lansat mai multe acuzații la adresa Maiei Sandu. tv8.md a verificat mai multe dintre învinuirile lui Dodon  la adresa contracandidatei sale și  a constatat că acestea sunt false. 

1. „Lichidarea raioanelor și primăriilor de către Maia Sandu atunci când făcea parte din Guvern.”

Fals. Strategia de reformare a administrației publice locale a fost promovată de Guvernul condus de democratul Pavel Filip în anul 2016. Atunci Maia Sandu nu deținea vreo funcție în Executiv.

2. „Maia Sandu a închis școlile în peste 180 de sate.”

Fals. În perioada în care Maia Sandu a fost ministră a Educaţiei au fost închise 82 de şcoli în care numărul elevilor era sub 30. Astfel, doar 1.4% din totalul elevilor au fost transferaţi în şcoli cu profesori calificaţi pentru toate disciplinele, asigurându-li-se transport şcolar. Pentru comparaţie, în perioada 2007–2012 au fost închise 94 de şcoli, din cauza depopulării. Pe lângă asta, din cauza numărului redus de copii în acele şcoli, erau formate clase de copii din diferiţi ani de studii. După optimizare, suma alocată din bugetul de stat pentru fiecare elev a fost majorată în 2015, până la 8771 lei/elev (+27%) — fapt care a contribuit la îmbunătăţirea calităţii studiilor.

3. „Maia Sandu va lua exemplu de la țările UE și va închide total țara și agenții economici, și, din nou, școlile și grădinițele pe perioada de pandemie, pentru următoarele două-trei luni.”

Fals. Maia Sandu nu a declarat niciodată dacă va intra sau nu Republica Moldova din nou în carantină. Deciziile privind restricțiile anti-COVID sunt luate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, condusă de prim-ministru.

4. „Maia Sandu a numit Federația Rusă agresor și dușman al Republicii Moldova”

Fals. Maia Sandu nu a făcut niciodată o astfel de declarație.

După discursul de astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție.

Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false din Moldova din ultimii 4 ani și cine este principalul vinovat de instigare la ură în țara noastră. Dodon a luat glodul în mâinile proprii și l-a aruncat în toți cetățenii. Atâta greață și ură față de propriul popor poate avea doar un om slab, fricos”, se spune în reacția PAS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram