/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Câte ziare în susținerea lui Dodon, care au fost depistate ieri la editura „Universul”, au numărat polițiștii

missing
12 noiembrie 2020, ora 13:19

În cele trei microbuzuri, aflate la Inspectoratul de Poliție, oamenii legii au numărat 215 pachete cu ziare tipărite în susținerea candidatului independent Igor Dodon. În fiecare pachet, au fost numărate câte 400 de exemplare. Un calcul simplu arată că astăzi polițiștii au numărat 86 de mii de ziare cu agitație electorală, depistate ieri la editura de stat „Universul”. Totuși, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au asistat la numărare, nu sunt de acord cu această cifră, iar socialiștii spun că tirajul anunțat era pentru exemplarele tipărite în fiecare limbă aparte (rusă și română).

Într-o mașină au fost numărate 90 de pachete de ziare, în alta – 70 și în a treia – 55 de pachete.

Cei trei deputați PAS Lilian Carp, Iurie Reniță și Oazu Nantoi susțin că în interiorul fiecărui ziar numărat se mai găsea un exemplar. Astfel, în fiecare pachet erau nu 400 de exemplare, dar 800.

După numărarea ziarelor, deputații socialiști au menționat că în două microbuzuri au fost ziare tipărite în diferite limbi – română și rusă. Astfel, potrivit lor, nu a fost depășit tirajul de 55 de mii de ziare tipărite în fiecare limbă. „În limba rusă au fost aproximativ 35 de mii de exemplare”, a menționat Gaik Vartanean.

Referindu-se la faptul că în interiorul fiecărui ziar mai exista unul cu același conținut, deputatul Grigore Novac a explicat că acesta este formatul tipografiei. „Un format care variază de la tipografie la tipografie”, a spus Novac.

Inspectorul șef de poliție a precizat că au fost numărate ziarele cantitativ, iar alte verificări se vor face ulterior.

Amintim că ieri a fost depistat un lot impunător de ziare care conțineau agitație electorală în favoarea lui Igor Dodon la editura de stat „Universul”. Pe lotul de ziare tipărite este indicată, însă, o altă editură – SRL „Edit Tipar Grup” și nu este indicată nicăieri editura „Universul”. Deputații PAS bănuiesc că ar fi vorba despre utilizarea abuzivă a resurselor de stat și semnalează că cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare nu sunt incluse în rapoartele financiare ale candidatului la CEC.

Pe acest caz, reprezentata cu drept de vot consultativ a candidatei Maiei Sandu la CEC, Olesea Stamate, a depus o sesizare la Comisiei Electorale Centrale prin care îi cere instituției să verifice dacă au fost sau nu declarat cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare de către concurentul electoral Igor Dodon. De asemenea, Stamate cere sancționarea candidatului, în cazul în care acestea nu au fost declarate.

/FOTO VIDEO/ Tot ce trebuie să știi despre scandalul cu ziarele lui Igor Dodon

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram