/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/FOTO VIDEO/ Tot ce trebuie să știi despre scandalul cu ziarele lui Igor Dodon

missing
11 noiembrie 2020, ora 17:01

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Igor Dodon, susținut de socialiști, ar utiliza resursele administrative în campania prezidențială. Aceasta după ce ziarul electoral al candidatului a fost tipărit la Editura de Stat „Universul”, deși, în gazetă este indicată tipografia „Tipar Grup SRL”. Chiar dacă tirajul nu ar fi trebuit să depășească 55 de mii de exemplare, deputații din opoziție, activiști civici și jurnaliști au descoperit în depozitul Editurii „Universul” cel puțin o cantitate dublă de ziare.

Oamenii legii au confiscat o parte din ziarele electorale ale lui Igor Dodon. Două microbuze au fost sigilate și ridicate. Reprezentata cu drept de vot consultativ a candidatei Maiei Sandu la Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a depus o sesizare la CEC prin care îi cere instituției să verifice nedeclararea cheltuielilor de către concurentul electoral Igor Dodon pentru publicarea unui lot de ziare de agitație. Între timp, președintele CEC Dorin Cimil a venit cu un comentariu la solicitarea tv8.md.

Nu au putu fi evitate conflicte la Editura „Universul”, îmbrânceli între un deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și al Partidului Socialiștilor (PSRM) au avut loc acolo. De cealaltă parte, staff-ul candidatului independent la funcția de președinte Igor Dodon condamnă acțiunile deputaților PAS, care au venit la editura „Universul”, unde erau tipărite ziare în susținerea lui Igor Dodon. Între timp, un deputat PAS a cerut formarea unui grup de urmărire penală în cazul de la Editura „Universul”.

ORA 14:34 Deputatul Iurie Reniță bănuiește că au fost tipărite cel puțin jumătate de milion de ziare la Editura de stat „Universul”. Alesul poporului spune directorul va trebui să dea explicații. De asemenea, legislatorul Sergiu Litvinenco spune că în cazul în care tirajul este mai mare decât cel indicat în ziar, atunci asistăm la un fals în actele publice.

În timp ce oamenii legii documentează cazul, martorii care înregistrau video tot ce se întâmplă au fost scoși cu forța din încăperile în care polițiștii întocmesc actele. În acea încăpere sunt prezenți doar oamenii legii, deputații Igor Grosu și Oazu Nantoi și deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Deputații și martorii stau în beznă totală. Între timp, ziarele lui Igor Dodon sunt confiscate de polițiști.

ORA 13:30 La fața locului au ajuns mai mulți membri PSRM, dar și mai mulți oameni ai legii. De asemenea, în incinta tipografiei sunt deputați: Oazu Nantoi, Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Iurie Reniță.

ORA 13:01 S-a adeverit! Ziarele electorale ale candidatului independent Igor Dodon sunt tipărite la Editura de stat „Universul”. După ce aleșilor poporului, activiștilor civici și jurnaliștilor li s-a permis accesul în tipografie, pe bandele rulante au fost depistate ziare ale lui Igor Dodon. Solicitat pentru o reacție, directorul Corneliu Mazur a spus că Editura „Universul” are un parteneriat cu „Tipar Grup SRL”, și ziarele sunt tipărite la comanda ultimei.

Știrea inițială: Candidatul independent la alegerile prezidențiale Igor Dodon, susținut de PSRM, ar utiliza resursele administrative în campania prezidențială. Aceasta după ce ziarul electoral al candidatului ar fi fost tipărit la Editura de Stat „Universul”, deși, în gazetă este indicată tipografia „Tipar Grup SRL”.

Sute de ziare au fost descoperite de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi și Vlad Belețchi președintele organizației „Unirea – ODIP” în depozitul editurii „Universul”, în spatele Casei Presei.

„Am surprins ziarele care se spune că sunt tipărite de către „Tipar Grup” într-un tiraj de 55 de mii exemplare din fondul electoral. De fapt, o editură de stat publică în favoarea unui candidat independent”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit acestuia, la fața locului au fost surprinse și două microbuze pline cu ziare în susținerea candidatului Igor Dodon. Daor doi polițiști se aflau la fața locului, potrivit unui live pe Facebook. Mai mult, deputatului PAS nu i se permite accesul în depozit.

Am solicitat o reacție de la purtătoare de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Muntean a spus: „Adresați-vă la emițătorii ziarului. Nu e preocuparea noastră”.

În raportul electoral al lui Igor Dodon se spune că la data de 27 octombrie 2020 „Edit Tipar Grup” a beneficiat de 134 400 de mii de lei, iar în data de 29 octombrie, aceeași editură a beneficiat de 184 800 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram