/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/DOC/ Curtea Constituțională a decis: Persoanele expulzate au dreptul să cunoască ce a stat la baza acestei decizii

missing
13 noiembrie 2020, ora 13:23

Persoanele expulzate din Republica Moldova au dreptul să cunoască ce a stat la baza acestei decizii. Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat drept neconstituționale articolul 55 din Legea privind regimul străinilor, care se referă la modul de declarare a străinilor drept persoane indezirabile pe motiv de securitate națională și de expulzare a acestora. Asta după ce o sesizare în acest sens a fost depusă la Înalta Curte de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba.  

CCM a hotărât:

1. Se admite sesizarea depusă de către parlamentarul Dumitru Alaiba;
2. Se declară neconstituționale textele „în decizie nu vor fi menționate motivele care stau la baza ei”, din articolul 55, aliniatul trei, teza a doua;

„Astfel de date și informații nu pot fi sub nici o formă, direct sau indirect, aduse la cunoștință străinilor, declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanța de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă, din articolul 56, aliniatul doi și e) din articolul 60, aliniatul patru, unu și din articolul 63, aliniatul patru, din legea numărul 200, din 16 iulie 2010, privind regimul străinilor în Republica Moldova”, a declarat președinta CCM Domnica Manole.

3. Până la modificarea de către Parlament a articolelor 55, aliniatul trei, teza a doua și articolul 56, aliniatul doi, teza a doua din legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, decizia privind declararea străinilor ca persoană indezirabilă, din rațiuni de securitate națională, va conține un rezumat al motivelor, de o manieră compatibilă cu interesul legitim al securității naționale, fiindu-i notificată străinului sub această formă;

4. Se declară neconstituțional articolul 225, aliniatul trei, din Codul administrativ, în partea în care limitează competența instanțelor de judecată, de a efectua, controlul proporționalității actelor administrative individuale și normative.

Menționăm că Dumitru Alaiba a spus că din articolele 55 și 56 ale acestei legii rezultă că, chiar dacă autoritățile au indicii de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică, acestea în niciun caz nu vor fi scrise în decizia de declarare a persoanei drept indezirabilă și nu vor fi aduse la cunoștință acesteia, iar din textul legal rezultă că în decizia de declarare a persoanei drept indezirabilă va fi indicat doar temeiul legal.

„Consider că neinformarea străinului despre faptele concrete care stau la baza declarării ei drept indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova încalcă dreptul de acces la justiție garantat de Constituţie. De asemenea, această omisiune autorizată de lege creează spațiu pentru abuz”, a comunicat deputatul în sesizarea depusă la CCM.

Legislatorul menționează că poziția sa nu trebuie să fie înțeleasă ca o obligație a autorităților să comunice străinilor secrete de stat sau alte informații care ar putea dezavantaja Republica Moldova. Necomunicarea niciunei informații nu este acceptabilă prin definiție, spune deputatul.

„Autoritățile mereu pot veni cu un sumar al considerentelor care stau la baza deciziei lor pe care le pot comunica. Dacă ei nu pot face acest sumar, nu văd cum îndepărtarea din țară poate fi întemeiată. Autoritățile responsabile de securitatea statului nu pot avea o discreție nelimitată în acest sens”, a spus Dumitru Alaiba.

Pe de altă parte, deputatul menționează că deşi persoana este expulzată, ea nu este acuzată în Republica Moldova, prin urmare nu a comis ilegalități în ţară, iar în caz că a comis ilegalități, ea trebuie atrasă la răspundere în Republica Moldova și nu poate fi declarată indezirabilă.

„De facto, potrivit prevederilor actuale, persoana este scoasă din țară în baza informației organelor responsabile de securitatea statului, fără garanții efective împotriva abuzului. Acest fapt a fost clar dovedit în anul 2018, când din țară au fost scoși câțiva profesori turci”, a declarat parlamentarul.

De asemenea, deputatul a pus la îndoială constituționalitatea articolelor 60 și 63 din Legea privind regimul străinilor.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90. Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram