/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Cursa pentru Președinție, turul II. Ce urmează să se întâmple după 15 noiembrie? Etapele privind validarea mandatului de președinte

missing
15 noiembrie 2020, ora 11:00

La 15 noiembrie 2020, cetățenii R. Moldova vor participa, din nou, la alegeri prezidențiale. În turul doi, bătălia pentru funcția de președinte al R. Moldova se dă între candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu și candidatului independent, care este susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon.

Potrivit Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Voturile date pentru un candidat se consideră ca fiind voturi exprimate împotriva celuilalt candidat.

În cazul în care ambii candidaţi au obţinut acelaşi număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Totalizarea rezultatelor alegerilor

Dacă, în urma totalizării rezultatelor alegerilor, se constată că un candidat a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, Comisia Electorală Centrală (CEC) declară alegerile valabile şi candidatul ales.

Comisia Electorală Centrală, în termen de trei zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale (CC) un raport privind rezultatele alegerilor.

Confirmarea legalității alegerilor

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională (CC) confirmă sau infirmă, printr-un aviz constituțional, legalitatea alegerilor.

Validarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova

Curtea Constituţională (CC) confirmă rezultatele alegerilor şi validează alegerea unui candidat, adoptând o Hotărâre care se publică imediat pe site-ul instituției constituționale. Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale (CC) confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.

Rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constituțională (CC), iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale (CC), cel târziu la 45 de zile după alegeri, jurământul.

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, calitatea de preşedinte al Republicii Moldova este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite.

La alegerile din 1 noiembrie au participat opt candidați. În urma primului tur de scrutin Maia Sandu a obținut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%. În turul doi au trecut Maia Sandu și Igor Dodon. Al doilea tur de scrutin se va desfășura la data de 15 noiembrie.

Pe parcursul procesului de vot, urnele sunt deschise de la 7:00 și se închid la 21:00.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram