/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Raportul ODIHR privind desfășurarea scrutinului prezidențial din Republica Moldova. Ce nereguli au fost constatate 

17 noiembrie 2020, ora 09:23

Misiune ODIHR a monitorizat îndeaproape și desfășurarea turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a prezentat un raport, unde au fost enumerate mai multe încălcări.

În raportul misiunii se precizează „că nu a observat procedurile din ziua alegerilor într-o manieră sistematică sau cuprinzătoare, însă membrii misiunii au vizitat un număr limitat de secții de votare (SV) în țară. În secțiile de votare vizitate, votarea a decurs, în mare parte, într-o manieră calmă și organizată, în pofida cozilor și a supraaglomerării ocazionale. Au fost constatate câteva cazuri de neregularități procedurale, majoritatea în timpul numărării voturilor. Au fost, de asemenea, constatate obstacole în accesul neasistat la SV-uri pentru alegătorii cu dizabilități. La fel ca în turul întâi, acuzații de cumpărare a voturilor și transportare organizată a alegătorilor au circulat în mass-media și pe rețelele de socializare, iar poliția a anunțat că a deschis o serie de anchete în acest sens. CEC-ul a sporit transparența procesului prin oferirea datelor în direct despre prezența la vot și rezultatele votării pe raioane”.

„Cu toate acestea, campania electorală negativă și divizivă, precum și mediatizarea polarizată, au afectat mediul campaniei și au degradat calitatea informațiilor disponibile pentru alegători. Reclamațiile privind neregulile financiare au rămas fără un răspuns adecvat, reiterând lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei”, se mai arată în raport.

Precizăm că turul II al scrutinului prezidențial s-a desfășurat pe 15 noiembrie curent, iar Maia Sandu a obținut o victorie, acumulând 57,75 la sută din voturile alegătorilor, iar Igor Dodon s-a clasat pe locul doi cu 42,25% din numărul total de voturi

Vedeți mai jos raportul integral:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram