/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Ministerul Finanțelor cheamă la discuții aleșii locali care protestează împotriva plafonării taxelor

missing
27 noiembrie 2020, ora 13:20

Ministerul Finanțelor cheamă la discuții pe aleșii locali care pe 27 noiembrie protestează împotriva plafonării taxelor locale. Autoritățile spun că o ședință în acest sens este planificată la ora 15:00 cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). 

Ministerul Finanțelor reiterează că este deschis pentru discuții cu primarii, pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021.

Proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține următoarele propuneri ce vin să consolideze autonomia financiară și decizională a autorităților locale:

– Anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare;
– Acordarea dreptului autorităților locale din localitățile rurale de a stabili de sine stătător în limitele de la 0,05% până la 0,4% a cotei impozitului pe bunurile imobiliare;
– Acordarea competențelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal, în mărimea și modul stabilit de autoritățile publice locale.

Ministerul Finanțelor spune că urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale.

Amintim că funcționarii publici sunt nemulțumiți de proiectul bugetului pentru anul 2021, pe care îl propune Guvernul. În special, primarii se referă la plafonarea taxelor, care este prevăzută în proiect.

Aleșii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităților locale, se va încălca Constituția Republicii Moldova, autonomia locală și prevederile acordurilor internaționale. În opinia lor, în rezultatul acestor modificări, nu cetățenii vor avea de câștigat, nici mediul de afaceri, dar unele grupuri de interese obscure.

„Această plafonare este o încălcare gravă a autonomiei locale, a tuturor prevederilor asumate, angajamentelor Republicii Moldova privind democrația locală, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale”, susțin primarii.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a spus că mai mulți primari ar fi fost intimidați să nu participe la protest de către Serviciul de Informații și Securitate. De cealaltă parte, SIS a dezmințit aceste informații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram