/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ PUN va contesta la CC proiectele de lege votate de PSRM-ȘOR. Țîcu: „Pentru a nu permite rusificarea și federalizarea R. Moldova”

missing
04 decembrie 2020, ora 12:20

Deputatul Octavian Țîcu anunță că Partidul Unității Naționale (PUN) va contesta la Curtea Constituțională (CC) adoptarea proiectelor de lege, votate joi, 3 decemrbie, în Parlament de către deputații PSRM și cei ai Partidului Șor, privind stabilirea limbii ruse ca a doua limbă de stat. Totodată, deputatul a mai declarat în cadrul unui briefing de presă că va participa duminică la protestul anunțat de președinta aleasă, Maia Sandu.

Partidul Unității Naționale va contesta la Curtea Constituțională adoptarea proiectelor de lege votate ieri în Parlament de către deputații PSRM și cei ai Partidului Șor privind proiectul de lege ce oferă Autonomiei Găgăuze dreptul de veto în Parlament, dar și proiectul de lege cu privire la stabilirea limbii ruse ca a doua limbă de stat. Deputatul a îndemnat cetățenii să iasă la protestul de duminică, anunțat de Maia Sandu.

Octavian Țîcu, deputat neafiliat:În Parlamentul R. Moldova contează tonajul deputaților, nu condițiile intelectuale. M-am gândit că în viitorul Parlament să avem cinci boxeri profesioniști care vor vota proiecte de legi, în timp ce socialiștii vor fi knock-out. Probabil sunt unicul deputat care nu a făcut parte din nici o construcție parlamentară. Nu am semnat transmiterea SIS-ului lui Dodon și am devenit deputat independent. Sunt în măsură să judec. Ieri, am asistat la formalizarea coaliției de guvernare Dodon-Șor din care fac parte 37 de deputați PSRM și 9 din Partidul Șor și transfugi împreună cu alți 6 deputați transfugi. Această alianță este antinațională, este o alianță care să asigure schemele gestionate de Dodon, Șor și Plahotniuc. Partidul Unității Naționale va contesta la CC adoptarea legilor privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și proiectul privind statutul juridic special al Găgăuziei. Pentru a nu permite rusificarea și federalizarea R. Moldova, PUN va contesta la Curtea Constituțională cele două legi anticonstituționale. Îndemn toți cetățenii să iasă duminică la protest.”

Astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus vineri, 4 decembrie, o contestație la Curtea Constituțională prin care cer să fie declarată neconstituțională Legea prin care SIS a fost scos din subordinea președintelui.

Amintim că ieri, în cadrul ședinței Parlamentului deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au votat proiecte pe bandă rulantă. Deși nu au declarat oficial că formează o coaliție, PSRM și PȘOR, au adoptat proiectele politicii bugetar-fiscale, legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, dar și proiectul de lege care prevede preluarea Serviciului de Securitate și Informații (SIS) din subordinea Președinției și transmiterea acestuia în gestiunea Parlamentului.

Anterior, liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi anunță că vine din Germania în R. Moldova și va participa duminică la protestul anunțat de președinta aleasă, Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram