După ce Procuratura Generală (PG) a emis vineri, 18 decembrie o notă informativă prin care aduce învinuiri deputatei Platformei Demnitate și Adevăr și președintei Comisiei de anchetă, Inga Grigoriu care a prezentat, în cadrul unui briefing de presă, noi detalii din dosarul Laundromat, astăzi parlamentara a făcut o postare pe Facebook drept răspuns la comunicatul instituției. Grigoriu susține că textul comunicatului emis de PG „este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii”.

Stimate dle Stoianoglo, Vă anunț că și dvs sunteți invitat la audierile publice planificate de Comisia Laundromat. Ați deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009–2010 și vicepreședinte al Parlamentului, iar în al doilea mandat de deputat, în anii 2010–2014, ați fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică, respectiv și membru al Consiliului Suprem de Securitate, fapt pentru care v-am făcut această invitație. Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre.

Cât privește comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a Procurorului General cu privire la criticile inacțiunii procurorilor, constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției.

În calitate de ales al poporului, prefer să fiu în serviciul cetățenilor și sa intervin atunci când interesele societății, a alegătorilor o cer, atunci când unele instituții de stat nu-și îndeplinesc atribuțiile calitativ sau nu le îndeplinesc în general, favorizând crearea percepției că protejează anumite persoane, grupuri sau partide politice.

Vă reamintesc despre Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament, la Art. 2, p.2, deputații sunt în serviciul poporului. Dacă veți pleca urechea la ceea ce spun cetățenii, veți auzi că ei sunt nemulțumiți de actul justiției din R. Moldova, însemnând că starea de impunitate cu referire la acei care au vulnerabilizat instituțiile statului trebuie să înceteze. Atât Parlamentul, Procuratura Generală, cât și alte instituții ale statului, trebuie să răspundă la solicitările societății și a cetățenilor în general. De asemenea, capitolul III al Legii descrie modul prin care un deputat își poate exercita atribuțiile și nu văd niciun temei prin care dvs ați putea interveni în a limita din acțiunile unui parlamentar.

Or, deputatul are un mandat popular și reprezentativ, în comparație cu procurorii. Are dreptul să verifice cum se execută legislația, inclusiv cea care se referă la procuratură. Deputații sunt obligați să se gândească doar la bunăstarea, interesele și siguranța cetățenilor, iar instituțiile de drept trebuie să asigure o justiție corectă, astfel încât să construim împreună un stat din care oamenii să nu mai plece.”, a scris deputata pe Facebook.

Vineri, 18 decembrie, deputata și președinta Comisiei de anchetă, Inga Grigoriu a prezentat noi detalii din dosarul Laundromat și a îndemnat procurorii să nu claseze dosarele, întrucât există dovezi cu privire la fraudă.

Ulterior, reprezentanți Procuraturii Generale (PG) au emis un comunicat de presă și au anunțat că Procuratura nu și-a propus scopul să claseze vreun dosar prioritar, aflat în topul agendei instituționale, iar declarațiile deputatei le-au calificat drept inadmisibile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!