/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Unele stații PECO au ridicat, peste noapte, prețurile la carburanți. Șoferii se arată indignați

missing
16 ianuarie 2021, ora 21:08

Anul nou a început cu noi scumpiri la carburanți. La o lună după ce stațiile Peco au majorat prețurile, astăzi unele dintre ele au afișat, din nou, prețuri mai mari la panou. În cazul benzinei, majorarea ajunge la peste leu, ceea ce înseamnă aproximativ cu 10 procente.

Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, explică că de vină sunt accizele mai mari și scumpirea petrolului pe piața internațională. „O lovitură puternică pentru buzunar”, spun între timp, șoferii. Astăzi, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a solicitat informație referitor la deciziile ANRE privind scumpirile și ieftinirile din ultimii 10 ani.

Astăzi, la o rețea de stații PECO, prețurile la benzina, motorină și gazul petrolier lichefiat s-au majorat simțitor, cu aproximativ 10%. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 17 lei și 15 de bani, față de 16 lei și 15 bani, cât costa ieri. Gazul lichefiat a crescut cu 60 de bani, astfel încât, astăzi, acesta a ajuns să coste 10 lei și 12 bani. Șoferii au rămas uimiți de noile prețuri și spun că aceasta bat la buzunar.

Să știți că scumpirea benzinei va veni cu majorări la tot. Va fi greu, desigur că greu.”

Cred că trăim, și așa, într-o perioadă dificilă, dar încă se mai scumpesc și carburanții. Vor urma, după aceasta, și majorări de prețuri la transport, produse alimentare. Cred că le va fi greu oamenilor, mai ales că se întâmplă în perioada de iarnă.”

De afectat, da…mă va afecta. Aste e, nu ai ce face.”

Încă nu am știut. Nu avem ce face. Vom scoate din buzunar și vom plăti. Asta e situația. Pe piața mondială tot crește.”

Expertul în economie, Veaceslav Ioniță spune că sunt două motive care au stat la baza majorării – creșterea accizelor și scumpirea petrolului pe piața internațională.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: Începând cu 1 noiembrie, au crescut accizele la produse petroliere. Anul trecut noi plăteam 4,47 lei acciza, acum e 4,87 lei. Deci, 40 de bani în plus. De asemenea și TVA-ul –ceea ce înseamnă 48 de bani în plus. Al doilea motiv – se scumpește petrolul pe piețele internaționale.

Cei mai afectați de majorarea carburanților, potrivit expertul, vor fi transportatorii. Acesta mai spune că piața produselor petroliere în Republica Moldova este una dezordonată, nefiind reglementată de nimeni.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: Cei mai mari consumatori pe care i-ar putea afecta sunt companiile de transport. La ei este cel mai mare consum. Desigur și consumatorii de rând piața produselor petroliere în Republica Moldova este una dezordonată, nefiind reglementată de nimeni. ANRE-ul a dat mâinile în jos, neavând capacitate de reglementare. Consiliul Concurenței promite că va face ceva și tot așteptăm de ani de zile. Cred că acum este cazul ca și comisiile parlamentare de profil să se ocupe de piața petrolieră și președintele țării prin Consiliul Suprem de Securitate.

Ultima scumpire a carburanților au avut loc la mijlocul lunii trecute. Atunci, majorările au constituit în medie 60 de bani pentru benzină și motorină, iar pentru gazul lichefiat – 40 de bani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram