/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Deputat PD, despre hotărârea CCM privind inadmisibilitatea autodizolvării Parlamentului: „O decizie previzibilă”

missing
18 ianuarie 2021, ora 15:00

Deputatul Partidului Democrat Nicolae Ciubuc a venit cu o reacție cu privire la ultima hotărâre a Curții Constituționale (CCM) care a stabilit că este inadmisibilă sesizarea ce ține de autodizolvarea Parlamentului, depusă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). 

„Era o decizie previzibilă. Nu putea fi altfel în condițiile în care Constituția clar stabilește care sunt căile și modalitățile dizolvării Parlamentului. Chiar și în cazul în care CCM venea cu un aviz pozitiv, oricum acest lucru ducea la necesitatea de modificare a Constituției, după care acest temei de autodizolvare a Parlamentului putea fi implementat”, a spus deputatul.

În opinia parlamentarului președinta Maia Sandu trebuie să se folosească de prerogativa de a numi un premier, fie două candidaturi în decurs de 45 de zile, fie neînaintarea unui candidat în termen de trei luni.

Menționăm că Platforma DA a declarat că aceasta a fost o decizie așteptată, iar PAS a spus că au luat act de decizia CCM. De partea cealaltă, socialiștii au acuzat-o pe președintă că abuză de CCM.

CCM a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului. Despre aceasta a anunțat președinta CCM Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă pe 18 ianuarie.

Președinta CCM a spus că Legea Supremă prevede două cazuri de dizolvare, imposibilitatea de a forma Guvernul din două încercări și inactivitatea Parlamentului timp de trei luni. Domnica Manole a reiterat că aceste texte sunt clar explicate în Constituție.

Menționăm că deputații PAS își doreau să cunoască dacă Parlamentul se poate autodizolva prin 2/3 din voturi. Amintim că premierul interimar Aureliu Ciocoi anunțase anterior că există cvorum pentru ca ședința Guvernului să aibă loc, dar așteaptă decizia CCM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram