/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/GRAFIC/ Un consilier prezidențial cere Parlamentului să schimbe conducerea ANRE-ului și Consiliului Concurenței

missing
18 februarie 2021, ora 15:25

Consilierul prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat cere Parlamentului să schimbe conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței (CC), instituții care se află în subordinea Legislativului, sau să declanșeze alegeri anticipate, astfel încât deputații noi veniți să ofere soluții. 

Consilierul a scris pe pagina sa de Facebook că la solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul CC a fost că „am urmărit timp de un an și 11 luni dinamica modificării prețurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acțiuni coordonate”.

De asemenea, consilierul a atașat două grafice care potrivit lui arată clar ce supraprofituri au făcut companiile petroliere în anul de criză 2020. Datele sunt din rapoartele ANRE.

Sursa: Facebook/ Sergiu Tofilat

Sursa: Facebook/ Sergiu Tofilat

„Cineva spunea că 2020 „a fost un an bun”. Acum înțelegem și de ce. În timp ce datorită reducerii cererii globale în perioada pandemiei prețul de la rafinării a scăzut enorm, petroliștii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preț. Le-au redus mai mult de ochii lumii. Acum, că prețul la petrol crește pe plan global, petroliștii repejor au majorat prețurile: patru scumpiri în lanț doar în ultimele două luni, inclusiv două scumpiri simțitoare în această săptămână”, a mai adăugat consilierul.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a venit cu un comentariu cu privire la ultimele scumpiri ale carburanților. El a spus că în cazul în care ANRE și CC nu vor interveni, fracțiunea își rezervă dreptul de a organiza proteste la aceste instituții.

Amintim că Platforma DA a cerut audierea în plenul Parlamentului a reprezentanților Consiliului Concurenții, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Guvernului pe subiectul majorării prețurilor la carburanți din ultimele două săptămâni.

Prețul la carburanți se formează în funcție de volumul importat, volumul rămas nevândut și costul nou pe piață. Pentru ca să nu fie înțelegeri de cortel, Consiliul Concurenței trebuie să efectueze analize minuțioase, ne-a spus directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Ștefan Creangă a spus că ANRE nu reglementează prețurile la petrol. Agenția este responsabilă doar de eliberarea licenței pentru deținătorii de stații PECO și efectuarea unui control privind rentabilitatea, care nu trebuie să depășească zece la sută anual.

Însă, rentabilitatea poate fi micșorată indirect, dacă se majorează cheltuielile. În controalele efectuate în anii precedenți de către ANRE nu s-a depistat o rentabilitate mai mare de cinci la sută.

Directorul ANRE a mai precizat că o nouă reglementare care ar fi mai eficientă este limitarea adaosului comercial la prețul brut al petrolului, însă ca aceasta să fie posibilă este nevoie de schimbat legislația, ultimul cuvânt în acest sens rămâne după Parlament.

Pe 17 februarie 2021 stațiile de alimentare din țară au afișat noi prețuri la benzină și gaz. Asta după ce săptămâna trecută a fost înregistrată o altă scumpire. Dacă zilele trecute, prețul pentru un litru de benzină premium era cuprins între 17,35 și 17,95 de lei, în prezent pentru un litru de benzină șoferii trebuie să chete 18,65 de lei. Și prețul la gaz a fost majorat. Astfel, conducătorii auto trebuie să achite cu aproape 30 de bani mai mult pentru un litru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram