Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii a respins ca neîntemeiată sesizarea directorului Serviciului Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, privind atragerea la răspundere disciplinară a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și sediul Rîșcani, care examinează cauzele penale în care este vizat Veceaslav Platon.
Decizia a fost luată în baza sesizării SIS-ului care a denunțat influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon. Potrivit documentului, Platon ar face presiuni pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta. Este vorba de câteva instituții bancare și de asigurări. Un exemplu este și cazul recent, în care a fost implicata compania Moldasig, când printr-o decizie de judecata, firme afiliate lui Platon ar fi obținut administrare specială.
După ce scrisoarea semnată de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a fost făcută publică, Veaceslav Platon, a reacționat și a cerut Procuraturii Generale să intenteze în privința sa un nou dosar penal privind pretinsele „influențe asupra sistemului judecătoresc”, astfel încât autorii scrisorii să fie audiați.
Cu o reacția a venit și judecătoarea Tatiana Bivol vizată în scrisoarea SIS către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit acesteia ea susține că informațiile incluse în acel document, ce o vizează, „sunt eronate și nefiind verificate”.
Decizia cu privire la respingerea sesizării poate fi contestată de autorul sesizării în completul de examinare a contestațiilor al colegiului disciplinar în decurs de 15 zile de la data recepționării deciziei motivate.
În iunie 2016, Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev, Ucraina, și extrădat în Republica Moldova, după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Furtul miliardului”. Procurorii l-au învinuit că a beneficiat de credite în valoare de peste 800 de milioane de lei de la Banca de Economii a Moldovei, iar banii au ajuns în conturi off-shore, după care li s-a pierdut urma. În 2018, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare, aplicându-i-se sechestru pe bunuri în valoare de peste 869 de milioane de lei. În iunie 2020, Platon a fost eliberat din arest, după ce procurorul general în exercițiu, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul „a fost falsificat în totalitate” și a cerut revizuirea sentinței. Odată cu decizia de eliberare, dosarul a fost trimis la rejudecare.