Liderul socialiștilor, Igor Dodon a declarat că Agenția Medicamentului din R. Moldova a înregistrat vaccinul Sputnik V, împotriva Covid-19. Potrivit lui Dodon, vaccinul ar urma să fie livrat în curând.

„Acum câteva minute, în Republica Moldova a fost înregistrat oficial vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik-V. Livrările preparatului în Moldova vor începe foarte curând! Locuitorii țării noastre vor obține acces la vaccinul care este folosit în aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv europene și este considerat de către experți sigur și cu o eficiență înaltă. Menționez că înregistrarea cu succes a vaccinului în țara noastră a avut loc în pofida încercărilor aparatului președintelui Moldovei de a împiedica acest lucru. Exprim sinceră recunoștință partenerilor ruși pentru deschidere și disponibilitatea de a acorda ajutor Moldovei și cetățenilor săi”, a scris liderul socialiștilor, Igor Dodon, pe o rețea socială.

Am solicitat o reacție de la conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), dar încă nu am primit un răspuns. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, la AMDM sunt depuse 2 dosare de către agenții economici, cu denumirile comerciale propuse: R-COVI soluție injectabilă și Gam-COVID-Vac Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V) soluție injectabilă.

„În rezultatul evaluării dosarelor, AMDM se va asigura că eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor autorizate în Republica Moldova sunt în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial”, se mai arată în același comunicat.

Totodată, Președinția a venit cu o reacție la acuzațiile lui Igor Dodon în care susține că aparatul președintelui R. Moldova, Maia Sandu ar fi împediecat înregistrarea vaccinului împotriva Covid-19 produs de Federația Rusă.

„Președinta Maia Sandu a spus în mai multe rânduri că toate vaccinurile aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt vaccinuri ce pot fi administrate. Sputnik încă nu are această autorizație, iar în lipsa capacităților proprii de studiu, noi așteptăm concluzia OMS. Așadar, nu este exclus un vaccin anume – singura condiție e ca acesta să fie aprobat de OMS”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță.

Amintim că, astăzi, 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!