/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

„Stare de asediu”. Un medic moldovean ce activează în Spania relatează cum decurge lupta cu pandemia în peninsulă

missing
16 martie 2021, ora 08:15

Deși decurge a doua etapă a campaniei de vaccinare, în Spania mai persistă starea de asediu. Marea majoritate celor infectați au fost testați pozitiv cu tulpina britanică de COVID-19, iar, din nefericire, pacienți tot mai tineri suferă o formă mai gravă a bolii. Despre aceasta a declarat medicul moldovean Ștefan Botnaru care activează în sistemul de sănătate din Spania, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8. 

Specialistul a declarat că în Spania s-a atestat o întinerire a pacienților care dezvoltă forme grave. Medicul a zis că dacă anterior se putea aștepta la pacienți de 60 – 65 de ani, acum dezvoltă o formă mai complicată pacienții de peste 50 de ani.

„Am primit o notificare din partea Agenției Spaniole a Medicamentului și a Supravegherii Sănătății Publice că 80 la sută deja din toate cazurile care sunt atestate în prezent în Spania sunt cu tulpina britanică. Avem o indicație să facem o testare masivă și anume prin proba PCR, deoarece testele rapide antigenice nu sunt atât de eficiente ca să depisteze mutațiile, care sunt în prezent trei: sud africană, braziliană și britanică”.

Ștefan Botnaru a spus că deși se apropie sărbătorile pascale, în această perioadă, în peninsula iberică se vor fi menținute restricțiile. „Toate magazinele încă rămân închise. Mobilitatea rămâne a fi foarte limitată. Este o izolare regională. Nu poți părăsi, cum ar fi în Republica Moldova, raionul în care trăiești fără un motiv bine întemeia și persistă starea de asediu, când este interzis să te deplasezi pe străzi în intervalul 22:00 – 06:00, fără un motiv întemeiat”, a spus medicul.

În Spania în prezent decurgea cea de-a doua campanie de vaccinare. Potrivit medicului, deși unele țări ale Uniunii Europene au stopat vaccinarea cu AstraZeneca, în Peninsula Iberică se imunizează cu acest vaccin, întrucât există o notificare de la Agenția Europeană a Medicamentului potrivit căreia că nu este demonstrat științific că acest vaccin ar putea provoca formarea de cheaguri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram