Furtul miliardului nu se uită. Mai mult, acesta a devenit subiect de cercetare la universitate. O tânără originară din Moldova și-a obținut diploma de licență în Danemarca după ce și-a dedicat lucrarea finală fraudei bancare din țara noastră, în urma căreia, bugetul de stat a fost sărăcit de un miliard de dolari. Studenta a analizat pas cu pas cum a avut loc delapidarea și a reconstituit întreaga schemă.

Alexandrina Varzari și-a făcut studiile de licență în domeniul afacerilor și politicii internaționale la o universitate din Copenhaga, iar lucrarea finală i-a dedicat-o furtului miliardului. Tânăra ne-a povestit că decizia a fost una spontană, cu atât mai mult că la facultatea unde și-a făcut studiile, fraudele bancare erau subiecte foarte des cercetate.

Alexandrina ne-a spus că acest eveniment nu poate fi dat uitării, iar comunitatea internațională ar trebui să învețe lecția și să întreprindă mai multe măsuri pentru a preveni astfel de fraude. În lucrarea sa, tânăra a analizat aspectele economice din Republica Moldova cu cele ale României.

Pe lângă o groază de documente pe care le-a analizat în procesul de documentare a tezei, Alexandrina a studiat, din scoarță în scoarță, și raportul Kroll, fapt care i-a permis să-și construiescă bine argumentele care explică amănunțit cum mediul politic și de afaceri de la noi din țară au permis ca din bugetul de stat să dispară o treime din Produsul Intern Brut.

Furtul miliardului s-a produs în 2014. Atunci, prin intermediul a mai multor firme atribuite lui Ilan Șor, din trei bănci comerciale din Republica Moldova a dispărut un miliard de dolari, fapt ce a dus la devalizarea sistemului bancar. La șase ani de atunci, dosarul este încă investigat de către procurori și nu există o finalitate

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!