/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Furtul miliardului - subiect de cercetare la o universitate din Danemarca. Autoarea lucrării, o tânără din R. Moldova

missing
28 martie 2021, ora 08:36

Furtul miliardului nu se uită. Mai mult, acesta a devenit subiect de cercetare la universitate. O tânără originară din Moldova și-a obținut diploma de licență în Danemarca după ce și-a dedicat lucrarea finală fraudei bancare din țara noastră, în urma căreia, bugetul de stat a fost sărăcit de un miliard de dolari. Studenta a analizat pas cu pas cum a avut loc delapidarea și a reconstituit întreaga schemă.

Alexandrina Varzari și-a făcut studiile de licență în domeniul afacerilor și politicii internaționale la o universitate din Copenhaga, iar lucrarea finală i-a dedicat-o furtului miliardului. Tânăra ne-a povestit că decizia a fost una spontană, cu atât mai mult că la facultatea unde și-a făcut studiile, fraudele bancare erau subiecte foarte des cercetate.

Alexandrina ne-a spus că acest eveniment nu poate fi dat uitării, iar comunitatea internațională ar trebui să învețe lecția și să întreprindă mai multe măsuri pentru a preveni astfel de fraude. În lucrarea sa, tânăra a analizat aspectele economice din Republica Moldova cu cele ale României.

Pe lângă o groază de documente pe care le-a analizat în procesul de documentare a tezei, Alexandrina a studiat, din scoarță în scoarță, și raportul Kroll, fapt care i-a permis să-și construiescă bine argumentele care explică amănunțit cum mediul politic și de afaceri de la noi din țară au permis ca din bugetul de stat să dispară o treime din Produsul Intern Brut.

Furtul miliardului s-a produs în 2014. Atunci, prin intermediul a mai multor firme atribuite lui Ilan Șor, din trei bănci comerciale din Republica Moldova a dispărut un miliard de dolari, fapt ce a dus la devalizarea sistemului bancar. La șase ani de atunci, dosarul este încă investigat de către procurori și nu există o finalitate

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram