Republica Moldova este asigurată cu grâu și nu există temei de îngrijorare în rândul populației. Cu o astfel de reacție a venit ministrul Agriculturii, Ion Perju, după ce președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să impună restricții privind exportul de grâu din rezervele de stat, iar vice-președintele Parlamentului Alexandru Slusari a anunțat că subiectul va fi discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Asta în contextul în care pe 27 martie, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a postat un clip video în care a declarat că camioane încărcate cu grâu din rezerva de stat au fost duse în portul Giurgiulești pentru a fi exportate.

„Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate, precum și vă comunic următoarele. În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu, și nu există temei de îngrijorare în rândul populației”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ion Perju a adăugat că conform prevederilor Legii cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă.

„De asemenea, potrivit artivolului 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp și cu titlu de împrumut, cu excepția stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, a scris ministrul.

Ion Perju a adăugat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.

Ministrul a menționat că în conformitate cu prevederile articolului 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!