/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Zis și făcut. Țîcu a depus o sesizare la CC prin care solicită declararea în afara legii a Partidului „ȘOR”

missing
31 martie 2021, ora 11:55

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR”. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă susținut de Țîcu, menționând că membrii acestei fracțiuni parlamentare au admis mai multe încălcări ale legii, iar trei deputați ai fracțiunii au rămas fără imunitate parlamentară, fiind anchetați în dosare de rezonanță cum ar fi „furtul miliardului” și „concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău”.

„Astăzi vin pe această linie de continuitate în urma angajamentului asumat în Parlament la 22 martie, prin prezenta sesizare, solicităm CC unu: declararea sesizării ca fiind admisibilă și doi: emiterea unei hotărâri privind declararea Partidului „ȘOR” înregistrat cu nr. 21 la 26 februarie 1999 ca fiind neconstituțional. În activitatea sa, partidul a admis o serie de încălcări a legislației prin coruperea alegătorilor, implicarea persoanelor străine în campania electorală, finanțare ilegală și acte acțiuni criminale, care sunt contrare pluralismului politic, a principiului statului de drept, a suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Octavian Țîcu.

În sesizarea sa, Țîcu prezintă trei capete de acuzare gravă în susținerea cererii sale, motivând că acest partid este pasibil de a fi scos în afara legii.

„Este vorba despre trei capete de acuzare grave care ne dau motivul să considerăm Partidul „ȘOR” unul neconstituțional și pasibil de a fi scos în afara legii. Încălcarea repetată a legislației electorale a Republicii Moldova de către Partidul „ȘOR”, coruperea sistematică a alegătorilor și acuzarea conducerii partidului și altor membri de acțiuni de corupție”, a mai spus Octavian Țîcu.

Anterior, Octavian Țîcu a menționat de la tribuna Legislativului că pregătește un proiect de lege care ar declara neconstituțional Partidul Politic „ȘOR”.

„Miliardele care s-au furat și a cărui președinte care și-a denumit Partidul „ȘOR” și a căror membri la ora actuală îi avem în Parlament și a căror imunitate ni s-a cerut să o votăm, sunt argumentele principale pentru care noi astăzi trebuie să pornim de la premisa declarări neconstituționalității acestui partid. Și eu personal voi face un proiect de lege, un demers pe care voi vrea să-l înaintez fiecărui deputat în parte pentru al semna”, a explicat atunci deputatul.

În replică, Marina Tauber, deputată a fracțiunii parlamentare „ȘOR”, i-a reproșat deputatului Țîcu că își face PR politic pe seama partidului pe care îl reprezintă, dar și pe seama liderului partidului, Ilan Șor.

Marti, 30 martie, și Platforma Demnitate și Adevărul a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate în privința Partidului Politic „ȘOR”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de reprezentanții Platformei DA

Amintim că recent doi deputați din Partidul „ȘOR”, Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți după ce au rămas fără imunitate parlamentară. Ulterior, pe data de 25 martie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis liberarea provizorie sub control judiciar pentru 30 de zile a parlamentarilor.

Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este învinuit de „escrocherie” și „spălare de bani” în dosarul „frauda bancară”, iar Petru Jardan – este învinuit de „abuz de serviciu”, în dosarul vizând concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

/VIDEO/ Replici acide în Parlament. Țîcu: „Partidul „ȘOR” trebuie declarat neconstituțional”. Tauber: „Domnule Țîcu, nu plângeți”

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram