/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

/VIDEO ANCHETĂ / O companie de pază ce are conexiuni cu Pavel Voicu câștigă licitații de milioane la stat

missing
20 aprilie 2021, ora 13:34

Câteva săptămâni în urmă, v-am dezvăluit la Cutia Neagră cum a ajuns o companie afiliată lui Ilan Șor, să păzească sediile Judecătoriei Chișinău și să instaleze camere de supraveghere  pe holurile instanțelor. Astăzi vă povestim alte lucruri curioase tot din domeniul securității. O agenție de pază care are conexiuni cu ministrul de Interne Pavel Voicu câștigă în condiții netransparente contracte de milioane la instituții de stat. Aceleași instituții de stat au fost clientele companiei „Argus” a lui Vladimir Plahotniuc pe timpul guvernării democrate. Apropo de „Argus”… o bună parte din managementul companiei a migrat la sfârșitul anului 2019 către o agenție de pază asociată fratelui unui fost viceministru de Externe. În timp ce agențiile private de securitate ocupă tot mai mult teren, instituțiile de pază de stat se plâng de concurență neloială.

O companie privată de pază, aproape necunoscută până în 2019 a ajuns brusc printre cei mai mari jucători în domeniul securității de când socialiștii au preluat guvernarea în R. Moldova. Firma câștigă licitații în condiții suspecte și a reușit să pună mâna pe unul dintre cele mai scumpe contracte de stat pentru pază –  5 milioane de lei pentru paza „Moldtelecom” în decursul unui an. Este vorba despre compania „Premium Security Group”. Sursele Cutiei Negre spun că firma este promovată de ministrul de Interne Pavel Voicu.

Compania a fost înregistrată în decembrie 2015, unicul fondator fiind Tudor Șișcanu, un prieten din copilărie al lui Pavel Voicu. În 2019, firma a fost administrată de Sergiu Paiu, actualul șef al Inspectoratului General al Poliției, care se cunoaște cu Pavel Voicu încă din 2001, pe când a lucrat în Secția Poliției Criminale a Comisariatului din Ungheni, condusă pe atunci de Voicu. În decembrie 2019, la nici o lună după ce Pavel Voicu a ocupat fotoliul de ministru al Afacerilor Interne, Sergiu Paiu a fost numit șef al Inspectoratului de Poliție Centru din municipiul Chișinău. În declarația de avere, completată la angajare, Paiu a evitat să indice veniturile încasate din funcția de administrator al „Premium Security Group”. Dar în iunie 2020, după ce a fost promovat de Voicu deja la șefia Inspectoratului General de Politie, a indicat un venit de 9 mii de lei de la compania de pază.

După revenirea lui Paiu în Poliție, cel care i-a luat locul în administrarea „Premium Security Group” este Valeriu Hangan, fost șef-adjunct al Poliției Judecătorești din cadrul IGP. Agenția Servicii Publice a acceptat modificarea administratorului firmei în noiembrie 2019, imediat ce Hangan a plecat din Poliție. Și Hangan se cunoaște de mai mulți ani cu Voicu. Între anii 2005-2012 a lucrat în Secția de ordine publică a Comisariatului sectorului Botanica, iar Voicu a fost șef al comisariatului între anii 2007-2010.

Valeriu Hangan neagă că ar fi fost propus la conducerea agenției de pază de Pavel Voicu și a precizat că își căuta un job când s-a pensionat din organele afacerilor interne și a  primit oferta chiar de la proprietarul firmei, Tudor Șișcanu.

VALERIU HANGAN, administrator „Premium Security Group”:

„ – Cumva promovează interesele companiei „Premium Security” dl ministru de Interne?  Nu, absolut. Eu cu dl ministru de Interne nu m-am văzut din 2015.  Da aici, la „Premium Security” cum ați ajuns? Nu la recomandarea domnului Voicu? Nu. Eu cu dl fondator mă cunosc încă din 2005. Eu la Botanica activam inspector pe autorizări și dl Șișcanu era șef de pază la „Elita 5” și de acolo am făcut cunoștință, ne-am împrietenit”.

Ministrul de Interne neagă legătura cu firma de pază

Ministrul de Interne, Pavel Voicu neagă categoric că ar promova interesele companiei private de pază, deși recunoaște că este în relații strânse de prietenie cu fondatorul „Premium Security”.

PAVEL VOICU, ministru al Afacerilor Interne: „ – Nu am nimic nici cu o companie de pază și nici cu această companie în special despre care ați întrebat. –  Dl Tudor Șișcanu vă este cunoscut? –  Da, chiar am copilărit cu el. –  El este fondatorul acestei companii. Nu cunoașteți despre activitatea lui? Am mulți verișori, cumătri, prieteni cu care am copilărit, cu care am învățat la școală pe care eu îi cunosc. Dacă ei au afaceri, neapărat trebuie să fie legată de mine? El are viața lui personală. Dl Șișcanu locuiește în Chișinău de pe când avea 16-17 ani. Noi și am învățat aici. Se cunoaște cu o sumedenie de oameni. A avut afacerea și la Botanica, a colaborat și cu Comisariatul de Poliție Botanica, acolo unde am fost eu comisar și Sergiu Paiu. Noi chiar am avut activități legate în afară de afaceri.  – Dvs în prezent nu promovați interesele acestei companii? De când sunteți ministru și-a luat avânt această companie. – Nu promovez nicio afacere. Nu știu ce avânt și-a luat. Eu nu cunosc care sunt contractele acestei firme. O să mă informez, dacă îmi sugerați”

Întâmplător sau nu, dar de la finele anului 2019, după ce Pavel Voicu a ajuns în Guvern, „Premium Security Grup” a reușit să obțină mai multe contracte valoroase pentru paza diferitor instituții de stat, iar administratorii altor companii de pază vorbesc despre afilierea firmei cu guvernarea socialistă și ministrul Pavel Voicu.

Contract de 1,2 milioane lei la CNAS și 5 milioane lei la „Moldtelecom”

În surse deschise am identificat o singură licitație câștigată de „Premium Security”, cu toate acestea firma are semnate mai multe contracte, în special cu întreprinderi de stat, unde procedurile de achiziții nu au fost făcute publice. Întâmplător sau nu, anterior tot aceste companii de stat erau păzite de Argus, agenția de pază afiliată lui Vlad Plahotniuc.

Pe 11 februarie curent, „Premium Security” a semnat un contract în valoare de 1,2 milioane de lei cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru paza fizică pe tot parcursul anului 2021 a celor 6 sedii ale instituției din Chișinău și sediul din municipiul Bălți. La licitație au participat și companiile de stat Servicii Pază MAI și Detașamentul de Pază Paramilitară, dar firma privată a fost selectată pentru că a oferit cel mai mic preț, cu 40 de mii de lei mai puțin decât următorul ofertant din listă.

La procedura de achiziții inițiată de CNAS, pentru a demonstra că are experiență, „Premium Security Grup” a prezentat mai multe facturi eliberate de diferite întreprinderi de stat care au beneficiat de serviciile sale în anul 2020:  Chișinau-Gaz, SRL Flacăra Albastră fondată de Moldovagaz, Poșta Moldovei și Moldtelecom. Pe timpul guvernării democrate, aceste întreprinderi au fost păzite de Argus.

Cutia Neagră a reușit să facă rost de contractul semnat de firma apropiată lui Voicu și „Moldtelecom”, pe 11 mai 2020. Din document aflăm că, pentru paza a 13 obiective – sedii, depozite și garaje ale Moldtelecom, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, firma urmează să încaseze peste 5 milioane de lei, fiind plătită cu 458 de mii de lei pe lună.

 

Nu există informații în surse deschise despre licitațiile organizate de întreprinderile de stat și nu am reușit să aflăm cum a fost selectată anume „Premium Security Group” pentru a păzi aceste obiective și cu cine a concurat pentru contractul de 5 milioane de lei de la „Moldtelecom”. Reprezentanții întreprinderii de stat au refuzat să ne ofere informații despre procedura de achiziție a serviciilor de pază.

VLADIMIR GORINCIOI, responsabil de achiziții „Moldtelecom”: „Conform regulamentului nostru intern, noi informăm doar participanții despre rezultatele achiziției. – De ce? Moldtelecom este o întreprindere de stat și orice cetățean are dreptul să cunoască cum se cheltuie banii întreprinderii. – Dacă doriți mai multe detalii vă adresați cu o interpelare oficială și oficial vă răspundem”.

Câteva detalii ne-a oferit totuși administratorul „Premium Security Grup” Valeriu Hangan:

Acolo e altă metodă de participare la licitație. Acolo fiecare ofertant prezintă oferta în plic. Plicul este sigilat, îl ducem și este comisie care decide. – La Moldtelecom e cel mai valoros contract. Ați avut mulți concurenți  acolo? – Nu cunosc. Eu am pregătit oferta, o cunosc bine, doar că nu știu ce concurenți au fost acolo…Noi primim doar informația, dacă suntem învingători sau ne mulțumește doar pentru participare și ne invită pentru anul viitor să participăm… La Poșta Moldovei e pentru o perioadă de trei luni de zile contractul. La două oficii poștale ne-au solicitat. Acolo e un proiect pilot. Taman în perioada asta ei au solicitat pază. O să vadă peste 3 luni de zile care o să fie rezultatele”.

La Poșta Moldovei, fără concurenți

Reprezentanții Poștei Moldovei nu au fost prea expliciți când am solicitat informații despre achiziția serviciilor de pază. Au promis să revină cu detalii, dar ulterior nu au mai răspuns la telefon.

ROMAN BANARI, responsabil de achiziții „Poșta Moldovei”: „ După câte eu cunosc, compania care ne oferă nouă servicii de pază a fost contractată prin faptul că prima dată când a fost anunțat concurs nu a participat nimeni, a doua oară nu a participat nimeni, sau a participat dar nu a depus actele cum trebuie și conform regulamentului a fost contractată o altă firmă pentru doar câteva luni…Nu putem lăsa Poșta fără pază….licitațiile sau cererile de ofertă de prețuri se fac de la anumite sume. Dacă nu a fost publicat, înseamnă că suma este mică”

Tot „Premium Security Group” asigură și paza Carierei din Micăuți, întreprindere despre care deputatul Alexandru Slusari a declarat public că ar fi ajuns în proprietatea foștilor deputați democrați Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronache. Întreprinderea plătește pentru pază câte 154 de mii de lei pe lună.

Pe 12 aprilie, când deputatul Alexandru Slusari a blocat drumul de acces spre cariera Micăuți, un gardian al „Premium Security” i-a cerut să-și ia mașina din drum.

captură video: fb/Platforma DA

Potrivit rapoartelor financiare, „Premium Security Grup” a activat mai mulți ani în pierdere. Situația s-a schimbat radical în 2019. Firma de pază a înregistrat venituri de două milioane lei și chiar profit de aproape jumătate de milion de lei.

 

Managementul „Argus”-ului a ajuns la altă firmă de pază

O altă agenție de pază privată care și-a intensificat activitatea în ultimii ani este „Combat-Service”. Aceasta aparține în acte fratelui lui Valeriu Ostalep, ex-viceministru al Afacerilor Externe, dar fostul demnitar recunoaște că se implică în activitatea agenției de pază și chiar a selectat personalul. În 2019, „Combat” a preluat echipa și contractele agenției „Argus” a lui Vladimir Plahotniuc, după ce acesta a fugit din țară. Valeriu Ostalep afirmă că el a fost cel care l-a racolat pe fostul viceministru de Interne Valentin Zubic la conducerea „Combat”, după ce acesta administrase cu succes „Argus-ul” lui Plahotniuc.

Spre finele anului 2019, Valentin Zubic le-a trimis scrisori clienților pe care îi avea „Argus” prin care îi anunța că agenția se reorganizează și îi îndemna să perfecteze contracte noi cu „Combat-Service” pentru prestarea serviciilor de pază. La începutul anului 2020 și directorul „Combat-Service” a trimis scrisori clienților preluați de la „Argus” prin care îi ruga să semneze contracte directe cu noua companie. Scrisorile aveau semntura lui Vitalie Șeremet, care lucrase anterior director operațional la „Argus”. O asemenea scrisoare, trimisă la Chișinău-Gaz, a ajuns și în posesia Cutiei Negre.

În 2020, „Combat-Service” a câștigat o licitație de stat anunțată de Institutul de Neurologie și Neurochirurgie pentru instalarea sistemului de avertizare în situații excepționale. Oferta comercială depusă la tender a fost semnată de șeful Serviciului vânzări, Serghei Spiridon, care la fel anterior a reprezentat „Argus”-ul la achizițiile publice. Chiar și numărul de telefon al lui Spiridon pe care îl avea pe când lucra la „Argus” stă astăzi la contacte pe site-ul agenției „Combat-Service”.

De la finele anului 2020, Vitalie Șeremet i-a cedat funcția de administrator al „Combat-Service” lui Valentin Zubic, fostul director „Argus”, care apare astăzi oficial în actele firmei de pază a familiei Ostalep.

Fostul viceministru de Interne pe timpul comuniștilor, învinuit și în dosarul „7 aprilie 2009”, dar scos ulterior de sub urmărire penală, Valentin Zubic, a condus o perioadă compania „Finpar Invest” a lui Vladimir Plahotniuc, iar din martie 2016 a administrat agenția de pază  „Argus-S”, fiind unul dintre oamenii de încredere ai fostului oligarh.

Ex-viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep susține că l-a propus chiar el pe Zubic la conducerea „Combat”, dar s-a bazat doar pe criteriul de profesionalism, deoarece în R. Moldova ar fi puține persoane capabile să conducă 300 de oameni înarmați cum este colectivul unei companii de pază.

VALERIU OSTALEP, ex-viceminitru de Externe: „Eu categoric neg oricare legătură între „Combat” și „Argus”. Nu există nici cooperare, nici legătură, în afară de echipa de câțiva oameni care au trecut în conducerea „Combat” pe principii de profesionalism nici un fel d ealte legături nu există. Nu am avut tangențe eu personal sau colectivul cu „Argus”. Eu cunoșteam foarte bine unde a activat dl Zubic anterior. Dar eu am fost cel care, cunoscând calitățile lui profesionale, pentru că noi aici ne ocupăm de afaceri și aici contează calitățile profesionale, am recomandat fondatorilor acestei companii să-i facă o invitație domnului Zubic pe care el a acceptat-o”. 

Amintim că în perioada guvernării democrate, „Argus” a câștigat contracte pe bandă rulantă cu instituțiile statului, doar  între anii 2017-2019,  în valoare de 28 milioane lei. Angajații „Argus” erau cei care îi asigurau paza lui Plahotniuc la toate evenimentele publice. Oamenii legii au declarat anterior că „Argus-S” dispunea de tehnică performantă de filare și interceptare și în perioada guvernării PDM a interceptat ilegal mai mulți politicieni, activiști și jurnaliști.

ANATOL MACOVEI, fost șef INI: „A fost o posibilitate foarte bună de a porni o cauză penală simplă și de a autoriza niște măsuri, de a efectua niște percheziții și se putea tot de ridicat pentru că toată lumea știa unde se află tot aparatajul acesta…. – Aparatajul lor este mai performant decât al instituțiilor de drept? – Eu cred că da. Și el lucrează până în prezent”.

Ostalep în apără pe Zubic: „Sunt doar zvonuri”

Deși în spațiul public s-a vehiculat că agenția „Combat-Service” ar fi preluat nu doar oamenii din echipa Argus-ului, dar și echipamentele tehnice și s-ar ocupa în prezent de filaj, Valeriu Ostalep neagă categoric aceste acuzații.

 Oamenii au lucrat pentru Plahotniuc, au făcut filaj, interceptări. Nu v-ați făcut griji de imaginea „Combat” când ați preluat echipa Argus-ului? – Din punct de vedere al afacerilor noi aici nu am discutat despre ceea ce a făcut cândva, noi vorbim despre necesitate. Dvs puteți să-mi recomandați pe cineva care știe să conducă 300 de oameni înarmați? O să vedeți  că piața e foarte îngustă. Pe mine m-au interesat nemijlocit persoanele care au aceste capacități. Totodată, asta este la nivel de zvonuri… Dacă există vreun aspect legal că dl Zubic sau cineva din echipă are vreo problemă cu legea să mi-o arătați, dar așa ceva nu există ca atare. Dacă eu m-aș ghida în afaceri doar de zvonuri, eu nu departe aș fi ajuns. Nimeni din cei care astăzi lucrează în compania „Combat” nu s-a ocupat de filare sau de activități ilegale”.

Fostul sediu al companiei „Argus-S” de pe strada Mazililor 21, care este înregistrat în prezent pe fratele lui Vladimir Plahotniuc, a fost scos recent la vânzare. Dar în fața casei au fost văzute de mai multe ori mașini ale „Combat-Service”. Valeriu Ostalep spune că nu știe ce puteau căuta acolo mașinile Combat-ului.

Deși a preluat mai multe contracte de la „Argus”, agenția „Combat-Service” a rămas cu puține obiective păzite cândva de agenția lui Plahotniuc. Pe site-ul firmei este publicată o listă a clienților în care se regăsește Loteria Moldovei, câteva instituții bancare și mai multe rețele de benzinării și farmacii.

Agenția de pază „Combat-Service” își are sediul în sectorul Râșcani, unde este și un magazin de arme, gestionat de o altă firmă a familiei Ostalep „Sniper Elite”. În perioada 2015-2018, SRL-ul a declarat un profit de peste 10 milioane de lei. Compania deține și cel mai mare tir de tragere în aer liber din R. Moldova, la Rădeni, Strășeni.

„Bercut-Grup” păzește Curtea de Apel Chișinău și garajele Cancelariei de Stat

Un alt mare jucător pe piața serviciilor private de securitate este compania „Bercut-Grup”. Aceasta asigură în prezent paza a sute de obiective din Chișinău și din raioane care erau cândva cliente ale întreprinderilor de stat de pază. Firma a câștigat pe parcursul anilor și licitații de milioane anunțate de stat și a păzit instituții strategice, cum ar fi Curtea Constituțională sau Curtea de Apel Chișinău. Asta în condițiile în care proprietarul firmei, în trecut, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru șantaj și tentativă de omor. Între timp, instanțele de judecată l-au reabilitat.

În perioada 2017-2021 am identificat pe site-ul Agenției Achiziții Publice 14 contracte în valoare de peste 6 milioane de lei, câștigate de „Bercut-Grup” în urma unor licitații. Câțiva ani la rând, „Bercut” a avut grijă de securitatea unor instituții strategice – Curtea Constituțională și Curtea de Apel Chișinău. Dacă Înalta Curte a renunțat între timp la serviciile firmei private și a contractat paza de stat, Curtea de Apel Chișinău continuă să fie păzită de „Bercut”. Pe 22 ianuarie curent, instanța de judecată a semnat un nou contract cu agenția privată în valoare de peste 700 de mii de lei.

Reprezentanții firmei motivează obținerea regulată, an de an, a contractelor la Curtea de Apel Chișinău prin faptul că propun un preț bun la licitații și servicii de calitate care nu au dezamăgit clienții.

TATIANA PALADI, reprezentantă „Bercut-Grup”: „Noi prezentăm prețul nostru, analizând potențialul nostru. Totodată, dacă analizăm caietul de sarcini, Curtea de Apel are și alte cerințe, din păcate pentru alte întreprinderi, că noi nimerim sub incidența acestor cerințe. Prețul este compatibil și din punctul nostru de vedere și al clientului nostru. Încă un motiv ar fi că în anii care au derulat noi am făcut față, când s-a iscat un conflict, când a fost pericol cu bombă, noi de fiecare dată am făcut față și toți erau siguri că întreprinderea va lua măsuri și vor fi în siguranță”.

Tot în ianuarie curent, „Bercut” a câștigat licitația anunțată de Baza auto a Cancelariei de Stat, fiind semnat un contract de 665 mii lei, pentru pază fizică și deservirea butonului de alarmă la două posturi ale instituției. Astfel, agenția privată va păzi și garajul cu mașinile demnitarilor de stat. La tender au participat și Detașamentul Pază Paramilitară și Pază MAI, dar „Bercut” a fost ales pentru că a oferit cel mai mic preț, cu o diferență de numai 100 de lei față de următorul ofertant.

Pentru a-și demonstra experiența, la licitațiile publice, „Bercut-Grup” enumeră diverse instituții de stat pentru care a prestat servicii de pază în ultimii 3 ani: Direcția generală transport a Primăriei Chișinău, Regia Autosalubritate, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio, dar și întreprinderile Moldovagaz, Tutun CTC și Franzeluța.

 Cine este proprietarul „Bercut”

Deși „Bercut-Grup” a păzit ani la rând mai multe instituții de stat importante, autoritățile nu au fost puse în gardă de faptul că proprietarul firmei a fost condamnat penal pentru tentativă de omor. SRL „Bercut-Grup” a fost fondată de Veaceslav Murzacov în octombrie 1999, la o lună după ce a fost concediat din Poliție pentru o gravă încălcare. În 2006, Veaceslav Murzacov a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru exces de putere, șantaj și omor premeditat, săvârșite pe când era polițist. Dar în 2010, Curtea Supremă de Justiție a rejudecat dosarul și i-a recalificat faptele. Murzacov a fost achitat pe partea legată de omor, iar pedeapsa i-a fost redusă la 7 ani de închisoare, care trecuse deja din momentul arestului preventiv și a fost eliberat din detenție.

Veaceslav Murzacov mai are în proprietate compania de pază „Saturn Grup”, înregistrată în 2006, care a câștigat mai multe tendere de stat în perioada 2011-2014. Dar în ultimii ani, firma nu mai participă la licitații, întreaga activitate fiind desfășurată prin intermediul „Bercut”.

Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază stipulează la Articolul 22 că „pot fi conducători ai organizaţiilor particulare de pază cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în ţară, care (…) nu au fost condamnaţi pentru infracţiune săvârşită cu intenţie”. Aceeași lege, include în categoria de conducător doar „persoanele care asigură conducerea operativă a activităţilor de pază sau care îndeplinesc funcţii de administrator și director executiv”.

Astfel, legea nu vizează proprietarii firmelor de pază. Pentru a se încadra în normele juridice, până în 2020, Veaceslav Murzacov a figurat în acte doar ca fondator al „Bercut-Grup”, firma având un alt administrator. Din august 2020, acesta este oficial director al agenției de pază.

Schimbarea a fost efectuată pentru că Murzacov a obținut o încheiere judecătorească prin care a fost reabilitat. Condamnarea a fost înlăturată din cazierul său, pe motiv că „a avut un comportament ireproșabil după ispășirea pedepsei, nu a comis alte infracțiuni și își asigură existența prin muncă onestă”, se spune în decizia Judecătoriei Botanica .

„Bercut-Grup” declară la tendere că are aproape 500 de angajați și cifre de afaceri care cresc constant an de an. Dacă în 2017 avea o cifră de afaceri de aproape 28 milioane lei, în 2019 a ajuns la aproape 40 de milioane.

În timp ce agențiile private de pază se extind în teritoriu și își cresc esențial vânzările, instituțiile de stat de pază se plâng de concurență neloială și de faptul că firmele private ar aplica diverse metode pentru a le fura clienții. Într-o notă informativă care a ajuns în posesia Cutiei Negre, reprezentanții Serviciului Pază MAI enumeră zeci de obiective publice și private din raioane, care au fost preluate de „Bercut” în ultimii ani.

Pe de altă parte, compania privată neagă acuzațiile de concurență neloială și dă asigurări că sunt în competiție corectă pe piață cu toate firmele de pază, inclusiv cele de stat.

TATIANA PALADI, reprezentantă „Bercut-Grup” : Întreprinderea noastră, reieșind din practica pe care  o are de 20 de ani, analizează foarte minuțios pasul de intrare într-un raion sau altul. Subdiviziunea este creată cu toate detaliile incluse comerciale și ajunși la fața locului noi examinăm piața din considerentul clienților pe care îi avem pe toată republica. Atunci când se face reclama se folosesc mijloace de informare despre noi, se fac investiții: pliante, amenajarea oficiilor, mașina folosită este de performanță sau angajații noștri sunt dotați cu cele mai moderne mijloace speciale și asta cred că atrage clienții. Niciodată nu ne-am coborât la nivel ca să mergem de la obiect la obiect să cerșim ceva. Nu este în maniera întreprinderii noastre”.

26 de agenții de pază dețin arme

În spațiul public s-a vorbit de multe ori că firmele private de pază pot forma o mică armată, sunt bine dotate tehnic, inclusiv cu armament. Am încercat să aflăm dacă este adevărat. La solicitarea Cutiei Negre, Ministerul de Interne a precizat că din cele 121 de organizații de pază particulară, înregistrate astăzi în R. Moldova, 26 dețin arme.

 26 de agenții de pază au în posesie 1754 de arme:

  • 978 arme cu țeavă ghintuită
  • 170 arme cu țeavă lisă
  • 536 pistoale cu bile de cauciuc
  • 70 pistoale cu cartușe cu gaze

Deși am întrebat concret câte arme are în proprietate fiecare dintre agențiile private de pază, MAI ne-a oferit doar cifre generale. Unele agenții de pază nu au condiții pentru a păstra armele în siguranță și își țin arsenalul chiar la Inspectoratele de Poliție ale statului. Ministerul de Interne a precizat pentru Cutia Neagră că inspectoratele oferă astfel de servicii contra cost, dar nu a dezvăluit care sunt aceste taxe și în câte inspectorate de poliție din țară sunt păstrate astăzi munițiile agențiilor de pază private.

Inspectoratul Național de Securitate Publică este cel care autorizează achizițiile de arme de către agențiile particulare de pază și tot el urmărește ca armele să fie înstrăinate, dacă vreo instituție de pază își sistează activitatea. În astfel de cazuri, armele sunt vândute prin intermediul unui armurier licențiat în comercializarea armelor, iar ulterior IGP anulează permisele de deținere a armelor pentru agențiile de pază închise.

În ultimii trei ani, și 12 783 de persoane fizice au primit permise de procurare a armelor. Pe de altă parte, în aceeași perioadă, autoritățile au retras permisele de port-armă de la 1 390 de persoane care au încălcat legea.

 

 

 

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram