Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"

Reacția Curții Constituționale, după votarea declarației PSRM: „Magistrații constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri”

23 aprilie 2021, ora 12:39

După ce deputații PSRM și „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC), Înalta Curte a venit cu o reacție în acest sens. Magistrații susțin că respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor însă reiterează că hotărârile CC sunt definitive și nu pot fi atacate.

„Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale. Judecătorii Curții Constituționale au luat act despre Hotărârea Parlamentului „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale.

Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii Curții constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, se arată în comunicatul CC.

Înalta Curte susține că respectă dreptul la libera exprimare politică, însă amintește că deciziile emise de acestea sunt definitive și nu pot fi contestate.

„Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova.

De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile  Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului”, se mai arată în comunicat.

Precizăm că, Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC). Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către parlamentarul socialist Vasile Bolea. Pentru s-au expus 54 de legislatori.

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că proiectul privind demiterea celor trei judecători ai Curții Constituționale (CC) nu are nici un efect juridic. În cadrul unei conferințe de presă, fracțiunea PAS susține că acesta este un gest de disperare din partea socialiștilor, iar mai devreme sau mai târziu, alegerile parlamentare vor avea loc.

Totodată, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) cer retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC). Un proiect în acest sens a fost introdus în ordinea de zi.

Profesorul în drept Constituțional Teodor Cîrnaț, susține că orice declarație în cadrul Parlamentului care este votată de deputați poartă mai mult caracter politic și nu poate duce la consecințe juridice. Potrivit lui, astfel de declarații pun mai multă presiune asupra autorității care exercită funcția de jurisdicție constituțională și afectează independența Curții Constituționale.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram