Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, evită să ofere răspuns la criticile aduse de către șefii instituțiilor europene și în special Comisia de la Veneția în adresa Legislativului, după ce ieri deputații au luat mai multe decizii controversate cu privire la activitatea Curții Constituționale (CC).

Fiind prezentă la evenimentul de întâmpinare a vaccinurilor Sputnik-V, donate de Federația Rusă, președinta Legislativului a fost întrebată de jurnaliști cum comentează mesajul Comisiei de la Veneția. Drept răspuns, deputata socialistă a spus: „Eu în sala de conferință a Parlamentului vă comunic toate celelalte”.

Amintim că ieri deputații Partidului Socialiștilor și Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte și parlamentarii Șor, au votat mai multe proiecte controversate. Aceștia au dat vot de neîncredere pentru trei judecători ai CC, au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită la CC și l-au înaintat pe procurorul Boris Lupașcu în locul acesteia.

Experții constituționali spun că aceste decizii sunt nelegitime. În seara zilei de ieri, CC a suspendat două dintre aceste hotărâri. Este vorba despre cea care vizează numirea lui Boris Lupașcu la Înalta Curte și revocarea Domnicăi Manole.

Ambasadele occidentale dar și șefii mai multor instituții europene au îndemnat forțele politice de la noi din țară să respecte statul de drept și Constituția. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat extrem de îngrijorat de situație și a sugerat instituțiilor statului de la noi să urmeze calea dialogului.

Consiliul Suprem de Securitate, în frunte cu Maia Sandu, a recomandat Procuraturii să investigheze acțiunile din Parlament sub aspectul uzurpării puterii de stat.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!