/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Greaceanîi evită să ofere răspuns la criticile aduse de Comisia de la Veneția în adresa Parlamentului

missing
24 aprilie 2021, ora 14:16

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, evită să ofere răspuns la criticile aduse de către șefii instituțiilor europene și în special Comisia de la Veneția în adresa Legislativului, după ce ieri deputații au luat mai multe decizii controversate cu privire la activitatea Curții Constituționale (CC).

Fiind prezentă la evenimentul de întâmpinare a vaccinurilor Sputnik-V, donate de Federația Rusă, președinta Legislativului a fost întrebată de jurnaliști cum comentează mesajul Comisiei de la Veneția. Drept răspuns, deputata socialistă a spus: „Eu în sala de conferință a Parlamentului vă comunic toate celelalte”.

Amintim că ieri deputații Partidului Socialiștilor și Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte și parlamentarii Șor, au votat mai multe proiecte controversate. Aceștia au dat vot de neîncredere pentru trei judecători ai CC, au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită la CC și l-au înaintat pe procurorul Boris Lupașcu în locul acesteia.

Experții constituționali spun că aceste decizii sunt nelegitime. În seara zilei de ieri, CC a suspendat două dintre aceste hotărâri. Este vorba despre cea care vizează numirea lui Boris Lupașcu la Înalta Curte și revocarea Domnicăi Manole.

Ambasadele occidentale dar și șefii mai multor instituții europene au îndemnat forțele politice de la noi din țară să respecte statul de drept și Constituția. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat extrem de îngrijorat de situație și a sugerat instituțiilor statului de la noi să urmeze calea dialogului.

Consiliul Suprem de Securitate, în frunte cu Maia Sandu, a recomandat Procuraturii să investigheze acțiunile din Parlament sub aspectul uzurpării puterii de stat.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram