/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Litvinenco, după ce Lupașcu a renunțat la mandatul de magistrat la CC: „Asta nu-l scutește de răspunderea penală”

missing
27 aprilie 2021, ora 09:47

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, cel care sesizat Curtea Constituțională, după ce Parlamentul l-a numit pe fostul procuror Boris Lupașcu judecător la Curtea Constituțională, a venit cu o reacție după ce ultimul a a solicitat Parlamentului să anuleze actele care au stat la baza desemnării sale în această funcție. 

Într-o postare pe Facebook, Litvinenco sugerează că apreciază gestul lui Lupașcu, însă menționează că acesta nu îl scutește de răspunderea penală.

„Puciul borfașilor a eșuat lamentabil – până și Lupașcu a renunțat. Nu contează că nu are la ce renunța – ca la moment nu e judecător al Curții -, dar gestul contează. Cu toate acestea, asta nu-l scutește de răspunderea penală pentru uzurparea calității oficiale dacă se va constata că a săvârșit infracțiunea”, a menționat deputatul PAS.

Amintim că Boris Lupașcu a decis să renunțe la mandatul încredințat prin votul PSRM – Șor.

„În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării la 23.04.2021 de către Parlament a Hotărârii de numire a subsemnatului în funcția de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonistă prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și beacceptând ca teorie lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție în legătură cu renunțarea benevolă de la mandatul încredințat”, a menționat Lupașcu în adresarea către Parlamentul R. Moldova.

Boris Lupașcu a fost numit magistrat la Curtea Constituțională în data de 23 aprilie, cu votul majorității parlamentare PSRM – Șor. Desemnarea lui Lupașcu în această funcție a provocat un val de nemulțumiri, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, care au spus că aceasta nu are substrat juridic. Numirea lui Boris Lupașcu, la fel ca și hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, au fost contestate de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco la Înalta Curte, care le-a anulat. Decizia de suspendare a celor două hotărâri a fost luată vineri seară de un singur magistrat al CC – Liuba Șova. Astfel că sesizarea lui Litvinenco urmează să fie examinată astăzi în plenul Curții Constituționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram