/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/DOC/ Mitropolia Moldovei cere municipalității să permită desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire. I-a adresat o scrisoare primarului Capitalei

missing
06 mai 2021, ora 08:41

Mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove, ÎPS Vladimir i-a adresat miercuri, 5 mai, o scrisoare primarului general al Capitalei, Ion Ceban, cu rugămintea ca autoritățile municipale să permită ca Paștele Blajinilor să aibă loc în cimitire. Mitropolitul invocă mai multe motive pentru care, în opinia sa, desfășurarea sărbătorii nu ar trebui interzisă. 

ÎPS Vladimir menționează în scrisoare că la slujbele de Paște, credincioșii au fost precauți și s-au conformat recomandărilor impuse de autorități, în vederea respectării normelor sanitare în perioada pandemiei de coronavirus.

„Intervenim cu rugămintea de a permite desfășurarea Paștilor Blajinilor în cimitirile municipiului Chișinău invocând motivele”, se menționează în scrisoarea Mitropilitului adresată lui Ion Ceban.

Iată mai jos toate revendicările și argumentele aduse de Mitropolitul Moldovei, Vladimir.

– Deja al doilea an consecutiv credincioșii nu se bucură de acest praznic pentru pomenirea adormiților.

– Numeroși credincioși au decedat în ultimul an și apropiații au posibilitatea de a săvârși rugăciuni de pomenire de obște.

– Numărul persoanelor contaminate cu Covid-19 este într-o constantă și evidentă descreștere.

– Majoritatea creștinilor s-au conformat și respectă prevederile impuse de autorități privind prevenirea și răspândirea virusului de tip nou.

– Ceremoniile religioase se desfășoară în aer liber, iar mormintele sunt poziționate la distanță mai mare de 1.5 – 2 metri.

– O bună parte dintre creștini au plecat la cimitirile din alte zone, iar autoritățile bisericești îndeamnă să meargă în grupuri restrânse și să se abțină de la mese de pomenire în locurile publice.

– Unele Comisiei pentru situații excepționale din alte regiuni ale Republicii deja și-au revăzut deciziile, permițând credincioșilor să viziteze cimitirile în zilele de 9 și 10 mai. Vă asigurăm de toată deschiderea și colaborare în vederea bunei desfășurării a celei mai importante zile de pomenire a celor apăsați pe meleagurile noastre”, notează Mitropolitul în scrisoare.

Potrivit unei decizii de la sfârșitul lunii aprilie a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, este interzis accesul în cimitirele din Capitală în perioada 2 – 10 mai.

Pe teritoriul Chișinăului, este în vigoare „Codul roșu” de alertă, cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram