/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Cauza penală pe faptul obținerii de către Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport, cu o altă identitate, a fost clasată

missing
07 mai 2021, ora 16:40

Cauza penală, inițiată de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată. Despre aceasta anunță Procuratura Generală. 

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav (se presupune a fi vorba despre Vlad Plahotniuc) și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații.

Prin urmare, Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni. Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate.

Precizăm că, Procuratura Anticorupție a pornit pe 29 octombrie 2019 o cauză penală pe faptul obținerii de către fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport al Republicii Moldova, cu o altă identitate. Cauza penală a fost pornită în baza infracțiunii de abuz de serviciu, comis în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, în cadrul ediției de aseară a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV a declarat că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și ex-vicepreședintele PDM Serghei Iaralov ar avea dublă identitate în Republica Moldova. În cazul lui Plahotniuc este vorba de un pașaport moldovenesc în care sunt indicate un alt an și dată de naștere, o altă adresă juridică în Chișinău.

„În luna decembrie Agenția Servicii Publice (ASP) a eliberat câteva pașapoarte, unul pentru Serghei Iaralov, iar altul pentru Vladimir Plahotniuc. Acest lucru este confirmat. Director în acea perioadă era Sergiu Răileanu. Cum s-a reușit într-un regim secret să fie livrate niște documente, inclusiv în baza unor certificare de naștere, eliberate în anul 2017 pe nume false”, s-a întrebat Chiril Moțpan.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram