Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat blocul electoral al Partidului Comuniștilor (PCRM) și Partidului Socialiștilor (PSRM) în cadrul ședinței de pe 13 mai curent. Șapte membri au votat pentru și unul împotrivă. 

În cadrul ședinței de astăzi CEC, a înregistrat și simbolul electoral al blocului. În buletinul de vot va figura steaua cu cinci colțuri și secera și ciocanul în centrul acesteia. Menționăm că simbolul a fost constituit pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit hotărârii CEC, comitetul politic al blocului electoral va aproba și modifica lista de candidați pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, va desemna reprezentanții și observatorii în organele electorale, precum și persoanele de încredere, va decide asupra modului de gestionare a contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” al blocului, va aproba și, după caz, va modifica strategia electorală a blocului electoral și va îndeplini și alte atribuții ce se impun unui concurent electoral.

Începând cu data de 14 mai, CEC va recepționa documentele pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Menționăm că nu toți membrii Partidului Socialiștilor (PSRM) au votat pentru crearea blocului cu Partidul Comuniștilor (PCRM) în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie curent. Despre aceasta a anunțat deputatul socialist Corneliu Furculiță, la postul de televiziune NTV Moldova, pe 12 mai curent.

Pe 12 mai liderul PSRM, Igor Dodon, și președintele PCRM, Vladimir Voronin au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral dintre cele două partide.

Liderii celor două partide au făcut front comun, deși până nu demult cei doi politicieni se aflau pe baricade. Supărările dintre ei au început acum aproape 10 ani, atunci când Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor, iar astfel, împreună cu încă doi colegi, au votat pentru ca Nicolae Timofti să devină președinte.

În tot acest timp, liderul comuniștilor, cu fiecare ocazie, i-a adresat replici tăioase și critici dure lui Dodon, pe care l-a numit trădător. Și cel din urmă urmă i-a răspuns cu declarații usturătoare.

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai curent. Săptămâna trecută Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral din 11 iulie.

Maia Sandu a  dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!