/VIDEO LIVE/ Maia Sandu, la CSM - despre numirea judecătorilor: „Să analizați integritatea candidaților, să nu petrecem următorii ani în dispute”

27 mai 2021, ora 11:15

Șefa statului a venit astăzi la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) unde a discutat cu membrii acestuia despre procesul de înaintare a candidaților la funcția de judecător. Maia Sandu i-a îndemnat să analizeze minuțios integritatea magistraților. 

În debutul ședinței, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton a spus că Consiliul salută inițiativa președintei de a avea o asemenea întrevedere, menționând că în temeiul Constituției, puterile statului  urmează să conlucreze între ele, în consolidarea și asigurarea statului de drept. „Întregul sistem judecătoresc și CSM, ca garant al autorității judecătorești, este deschis la conlucrare în limitele care-i revin în conformitate cu legislația”, a precizat Luiza Gafton.

Președinta a declarat că a așteptat să se organizeze Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a veni cu acest mesaj, însă, întrucât adunarea se tot amână, a venit în fața CSM, pentru a se adresa atât membrilor, cât și judecătorilor.

„Vreau să adresez o rugăminte. Voi fi parte a numirii judecătorilor în funcție. Vă solicit să analizați integritatea candidaților pe care o să-i propuneți, ca să nu petrecem următorii ani în dispute. Participarea mea în acest proces este foarte importantă… Sunt aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea statului Republicii Moldova, unii judecători iau decizii ilegale. Nu știu dacă înțelegeți pe deplin amploarea acestei daune care este provocată de deciziile ilegale ale unor judecători”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a avut întrebări la membri CSM și cu privire la numirile interimarilor la judecătoria Chișinău. „Printre persoanele pe care le-ați numit sunt două care au lucrat sub indicația lui Ion Druță și Dorin Damir, în sistemul lui Vlad Plahotniuc. Nu înțeleg, de ce numiți asemenea oameni. Cum vedeți dumneavoastră să facem ordine în sistem cu oamenii care au luat decizii foarte păguboase pentru stat și pentru cetățeni”.

Drept replică, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton a declarat: „Mesajul este adresat nu numai CSM-ului, dar întregului sistem judecătoresc. Judecătorii care consideră că au atribuții la ceea ce ați spus urmează să-și facă concluziile. Eu aș vrea să relatez că justiția se înfăptuiește de instanțele de judecată, nu de către CSM și atunci trebuie să respectăm legile statului. În cazul în care noi spunem că hotărârea a fost dată sub presiune sau din motive de mituire, urmează să-și facă treaba Procuratura. Rolul primordial al CSM este de a numi și de a promova judecătorii”.

În conformitate cu Constituția, președintele Republicii Moldova numește în funcție judecătorii instanțelor, la propunerea CSM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram