/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

AUR, înregistrat în cursa electorală. Votul de la CEC a stârnit o serie de polemici

missing
04 iunie 2021, ora 15:14

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la cursa pentru anticipatele din iulie. Pentru au votat opt membri ai ai Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Votarea nu a trecut fără polemici. Unii membrii CEC au remarcat că doi candidați din AUR dețin funcția de președinte ale altor două formațiuni. Este vorba despre Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal și Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia.

„Chiar dacă aceștia au prezentat actele de suspendare, asta nu anulează prevederile legale. Cei doi rămân a fi administratori ai persoanelor juridice, înscrie în registrul Agenției Servicii Publice”, a spus un membru CEC.

De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat că nu există o interdicție pentru un partid de a primi pe listele sale o persoană neafiliată politic sau un membru al unei alte formațiuni.

„Această interdicție poate fi impusă de însăși partid. Nu există o sancțiune legală care ar obliga sau i-ar da dreptul CEC-ului să excludă persoane care au o altă opțiune politică de pe lista unui potențial concurent electoral”, a declarat Lebedinschi.

Menționăm că o altă formațiune, înscrisă în cursa electorală, Partidul Democrația Acasă și-a exclus un membru în ziua în care a fost înregistrată la CEC.

Cu comentarii a venit și membrul CEC Sergiu Gurduza. Acesta a spus că grupul de lucru a prezentat lista candidaților, dar întrebări din partea celorlalți membri nu au venit: „Chestia cu suspendarea este marca Dorin Chirtoacă, deja cunoaștem toți acest politician. Este stilul lui. Dumnezeu cu el”.

Sergiu Gurduza a acuzat o parte din membrii CEC că au fost nepregătiți, nu au avut întrebări față de grupul de lucru și au vrut să facă doar show pentru public, „ceea ce arată politizarea CEC-ului”.

Amintim că președintele AUR este Vlad Bilețchi. Primul loc în lista electorală a partidului îi revine Victoriei Grosu Vremeș, o cetățeancă a Republicii Moldova plecată de mai mulți ani la muncă în Italia.

Printre concurenții electorali înregistrați de CEC se numără:

• Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
• Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
• Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
• Partidul Politic „Șor”;
• Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
• Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
• Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”;
• PDM;
• Platforma Demnitate și Adevăr;
• PUN;
• Partidul „Democrația Acasă”;
• Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram